Η Γερουσία της Ουρουγουάης αναμένεται να εγκρίνει σήμερα νομοσχέδιο με το οποίο θα κάνει ελεύθερη την καλλιέργεια και πώληση μαριχουάνας. Το νομοσχέδιο που έχει ήδη εγκριθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων τον περασμένο Αύγουστο επιτρέπει σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω να αγοράζουν έως και 40 γραμμάρια μαριχουάνα ανά μήνα από φαρμακεία ή να παράγουν μέχρι και έξι φυτά κάνναβης, εάν και εφόσον εγγραφούν σε μια βάση δεδομένων για χρήστες.

Η προσπάθεια αυτή είναι μέρος μιας κίνησης για την ενίσχυση του αγώνα της χώρας κατά των παράνομων ναρκωτικών και θα επιτρέψει στις αρχές να ελέγχουν τα κέρδη προς όφελος της κοινωνίας, αντί των εγκληματιών, όπως αναφέρουν οι οπαδοί του μέτρου. Τα αποκαλούμενα «κλαμπ μαριχουάνας» θα αριθμούν 15 έως 45 μέλη και θα έχουν δυνατότητα να διαθέτουν μέχρι 99 φυτά κάνναβης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στην κυβέρνηση του προέδρου Χοσέ Μουχίκα του οποίου ο συνασπισμός Φρέντε Άμπλιο διαθέτει μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αν ο νόμος περάσει θα παρέχει στο κράτος τον έλεγχο και τη ρύθμιση όλων των δραστηριοτήτων «εισαγωγής, εξαγωγής, φύτευσης, καλλιέργειας, συγκομιδής, αποθήκευσης, εμπορίας και διανομής κάνναβης και των παραγώγων της» .

Η κατοχή κάνναβης για προσωπική κατανάλωση είναι ήδη ανεκτή στην Ουρουγουάη. Μία παράλληλη κατάσταση μπορεί να βρει κανείς και στην Ολλανδία όπου η μαριχουάνα αν και εξακολουθεί να θεωρείται ένα παράνομο ναρκωτικό, είναι ανεκτή, σημειώνει το ΑΜΠΕ. Το νομοσχέδιο στην Ουρουγουάη παρουσιάστηκε πέρυσι για πρώτη φορά από τον υπουργό Άμυνας Ελευτέριο Φερνάντεζ Ουιντόμπρο, ο οποίος είπε ότι η απαγόρευση της μαριχουάνας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα για την κοινωνία από ότι το ίδιο το ναρκωτικό. Η αντιπολίτευση του κόμματος Κολοράντο αντιτάχθηκε στη νομιμοποίηση, υποστηρίζοντας ότι δεν θα μειώσει την κατανάλωση ναρκωτικών.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλζ έχει δηλώσει την υποστήριξη του σε αυτή την πρωτοβουλία. Νόμιμη αγορά μαριχουάνας για ενήλικες υπάρχει και στις ΗΠΑ, στις πολιτείες Ουάσινγκτον και Κολοράντο.