Πρώιμες είναι οι ενδείξεις εξάπλωσης του Covid-19 στη Νέα Ζηλανδία και γι΄αυτό η κυβέρνηση επιμένει στους αυστηρούς περιορισμούς που αφορούν την καταπολέμηση του κορονοϊού, όπως δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.

Τα 67 νέα κρούσματαπου καταγράφηκαν στη χώρα είναι τα λιγότεα μέσα σε πέντε ημέρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε λίγο πάνω από 1.100. Η Νέα Ζηλανδία έχει αναφέρει έναν θάνατο από τον Covid-19.

«Οι ενέργειές μας για το υπόλοιπο της περιόδου στο επίπεδο τέσσερα θα είναι να επιτείνουμε τις προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα κέρδη που αποκτήθηκαν στο πρώτο μισό δεν χαθούν στο δεύτερο», δήλωσε η Άρντερν στους δημοσιογράφους στο Ουέλινγκτον.

Οι περιορισμοί στο επίπεδο τέσσερα επιτρέπουν στους πολίτες να κάνουν βόλτες ή να πηγαίνουν σε σουπερμάρκετ για τα απαραίτητα είδη, αλλά θα πρέπει να μένουν σε απόσταση δύο μέτρων ο ένας από τον άλλον.

«Δεν θέλω η Νέα Ζηλανδία να μείνει στο επίπεδο τέσσερα ούτε λεπτό παραπάνω απ΄ό,τι χρειάζεται, αλλά εξίσου δεν υπάρχει σχέδιο να φύγουμε από το επίπεδο τέσσερα νωρίτερα», πρόσθεσε η Άρντερν.

Η Νέα Ζηλανδία άρχισε να εφαρμόζει μέτρα περιορισμού τεσσάρων εβδομάδων των περίπου 5 εκατομμυρίων κατοίκων της στα τέλη Μαρτίου και κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού.

Οι πολίτες κλήθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους ενώ όλες οι μη απαραίτητες υπηρεσίες, τα σχολεία και τα γραφεία έκλεισαν για έναν μήνα, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα ακόμη και με φυλάκιση.

Η Νέα Ζηλανδία έχει λιγότερα κρούσματα από πολλές άλλες χώρες, όπως η γειτονική Αυστραλία, που έχει περισσότερες από 5.700 μολύνσεις από τον ιό με πέντε νέους θανάτους που ανεβάζουν σήμερα τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που κατέληξαν από την ασθένεια στη χώρα αυτή στους 40.

Σχεδόν τα μισά κρούσματα της Νέας Ζηλανδίας σχετίζονταν με ταξίδια στο εξωτερικό, με τα κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα να βρίσκονται μόλις γύρω στο 2% αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παραθέτοντας πληροφορίες του Reuters.

Η αύξηση των κρουσμάτων σταθεροποιείται και η εκθετική αύξησή τους έχει αποφευχθεί, δήλωσε ο Άσλεϊ Μπλούμφιλντ, γενικός διευθυντής υγείας, σε ξεχωριστή ενημέρωση.

«Ο μοναδικός τρόπος να διασφαλίσουμε ότι οι αριθμοί θα πέσουν είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάνουμε», είπε και πρόσθεσε ότι θέλει να δει τους ημερήσιους αριθμούς να πέφτουν προτού υποστηρίξει μια χαλάρωση των περιορισμών.