Υπό εξέταση θα βρεθεί ένα νομοσχέδιο στη Νικαράγουα, το οποίο προτείνει να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, που ισχύει από το 1996, και το οποίο θα επιτρέψει την επ’ αόριστον επανεκλογή του προέδρου της χώρας.

Το κείμενο θα υποβληθεί προσεχώς στο Κογκρέσο, όπου το κυβερνών κόμμα του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα διαθέτει πλειοψηφία επαρκή για να υιοθετηθεί, είπε η πρόεδρος του Κογκρέσου Άλμπα Παλάσιος.

Αν το νομοσχέδιο αυτό υιοθετηθεί, θα επιτρέψει στον Ντανιέλ Ορτέγκα να θέσει υποψηφιότητα το 2016 για μια τέταρτη θητεία, την τρίτη διαδοχική.

«Η φιλελεύθερη αντιπολίτευση τάσσεται κατά των μεταρρυθμίσεων αυτών, οι οποίες είναι άχρηστες και αντιβαίνουν στη δημοκρατία της Νικαράγουας», δήλωσε ο βουλευτής Χαβιέρ Βαγέχος του Ανεξάρτητου Φιλελεύθερου Κόμματος.

Χθες εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν πορεία για να διαμαρτυρηθούν εναντίον αυτού του σχεδίου συνταγματικής αναθεώρησης που προβλέπει επίσης το διορισμό στρατιωτικών στα υψηλά αξιώματα της δημόσιας διοίκησης.

«Για την ελευθερία, όχι στις μεταρρυθμίσεις!», «Ντανιέλ, δικτάτορα!», «Οι στρατιωτικοί στα στρατόπεδα» φώναζαν οι περίπου 600 διαδηλωτές στους δρόμους της Μανάγκουας, κρατώντας σημαίες της χώρας τους και αντίτυπα του Συντάγματος.

Το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης προωθείται από το Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο Σαντινίστας, το αριστερό κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία και στο οποίο ανήκει ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγκα.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, φεμινιστικές οργανώσεις, φοιτητές, άνεργοι, κάτοικοι της περιφέρειας της πρωτεύουσας, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.