Ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα άνοιξαν σήμερα πυρ εναντίον δύο Λευκορώσων εκπαιδευτών του στρατού στη Σαναά, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές και πηγές του υπουργείου Άμυνας, σε μία επίθεση που παραπέμπει σε επιθέσεις, τις οποίες η Υεμένη έχει αποδώσει στην αλ Κάιντα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι ίδιες πηγές είπαν ότι τα θύματα, που υπηρετούσαν σε προεδρική δύναμη ασφαλείας, δέχτηκαν πυροβολισμούς την ώρα που έβγαιναν από ξενοδοχείο όπου διέμεναν για σχεδόν έναν χρόνο κοντά στο γραφείο του προέδρου στη νότια Σαναά.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένας από τους Λευκορώσους πέθανε ακαριαία και ο άλλος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η αστυνομική πηγή αρχικά είχε αναφέρει ότι τα θύματα ήταν Ρώσοι κι ότι ο δεύτερος τραυματίας υπέκυψε στα τραύματά του.

Ωστόσο, αξιωματούχος της ρωσικής πρεσβείας στη Σαναά διευκρίνισε τηλεφωνικώς ότι αμφότεροι ήταν πολίτες Λευκορωσίας και ότι ο ένας πέθανε κι ο άλλος τραυματίστηκε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι ελέγχει τις πληροφορίες αλλά προς το παρόν δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι τα θύματα είναι Λευκορώσοι.

Δεν έχει γίνει σαφές ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση. Έχουν υπάρξει πολλά περιστατικά επιθέσεων που εξαπολύουν ένοπλοι επιβαίνοντες σε μοτοσικλέτα μετά την λαϊκή εξέγερση που οδήγησε σε παραίτηση τον πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ το 2011.

Οι αρχές τις έχουν αποδώσει σε ισλαμιστές ενόπλους που συνδέονται με την αλ Κάιντα.

Τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου, δύο μασκοφόροι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Χάλιντ αλ Χασέμι, αξιωματικό του ιρακινού στρατού που εργαζόταν ως σύμβουλος στο υπουργείο Άμυνας.