Στη Λευκωσία θα μεταβεί την Τρίτη 19 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του πρώην προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη, που απεβίωσε την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου σε ηλικία 95 ετών.

«Η κηδεία θα γίνει με δημοσία δαπάνη με τιμές ως εν ενεργεία Πρόεδρος, όπως του αξίζει», σημείωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος την Παρασκευή δήλωσε «συγκλονισμένος» από το θάνατο Κληρίδη.

Η σορός του Γλαύκου Κληρίδη θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, από τις 9:00 έως 19:00, στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, στον Στρόβολο της Λευκωσίας.

Από χθες κηρύχθηκε τετραήμερο δημόσιο πένθος κατά τη διάρκεια του οποίου οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια και τα σχολεία θα κυματίζουν μεσίστιες.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα Σάββατο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάνοντας λόγο για έναν «πραγματικό ευρωπαίο πολιτικό», που «δούλεψε ακούραστα για πολλές δεκαετίες για την ενοποίηση της Κύπρου» και παράλληλα «αξίζει» τα όσα πιστώνεται για την επιτυχημένη ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο θάνατος του Γλαύκου Κληρίδη έγινε πρώτη είδηση στα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης , επισκιάζοντας ακόμα και τις εκδηλώσεις για την παράνομη ανακήρυξη της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου».