Μία εκστρατεία ενημέρωσης για τη διαφώτιση του πληθυσμού γύρω από τον νέο κορονοϊό – από τον οποίο έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής στην Αυστρία πέντε κρούσματα – όπως επίσης και την εγκατάσταση μίας Ομάδα Δράσης στο υπουργείο Υγείας για τον συντονισμό των αρμοδιοτήτων σε όλη την χώρα, παρουσίασαν το μεσημέρι στην Βιέννη οι Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ και Υγείας Ρούντολφ Ανσόμπερ.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, στόχος της αυξημένης ενημέρωσης είναι να δοθεί στους ανθρώπους αίσθημα ασφάλειας, να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ανησυχίες τους και να απαντηθούν οι ερωτήσεις τους, ενώ υπάρχει ταυτόχρονα συνεργασία με τα αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης για την «κατά το δυνατόν καλύτερη πληροφόρηση», καθώς και ένας στενός συντονισμός με τις γειτονικές χώρες.

Σκοπός όλων των μέτρων είναι «να περιοριστεί ο ιός όσο το δυνατόν καλύτερα», ανέφερε ο Καρλ Νεχάμερ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο αυστριακά ΜΜΕ, ανακοινώνοντας πως μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 760 εξετάσεις στην Αυστρία, πέντε περιπτώσεις επιβεβαιώνονται με το SARS-CoV-2, ενώ υπάρχει δυνατότητα 1.000 εξετάσεων ημερησίως.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως το γεγονός ότι περίπου 36.300 άνθρωποι παγκοσμίως θεραπεύονται από τον κορονοϊό είναι ένα από τα καλά νέα, η εξέλιξη στην Κίνα υποδηλώνει επίσης ότι τα αυστηρά μέτρα που εφαρμόζονται εκεί είναι απολύτως επιτυχημένα.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, είναι ασφαλώς ανησυχητικοί οι 2.858 θάνατοι παγκοσμίως, τα 829 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η συνεχιζόμενη έντονη αύξηση των περιπτώσεων στην Ιταλία όπως και η κατάσταση στην Γερμανία με 48 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ η πρόκληση για τους προσεχείς μήνες είναι μεγάλη και οι αριθμοί θα αυξηθούν και στην Αυστρία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με μια στρατηγική περιορισμού καταβάλλεται προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση και πάνω απ΄όλα να εξοικονομηθεί χρόνος.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Δημόσιας Ασφάλειας Φραντς Λανγκ ανακοίνωσε συμβουλές για τους διοργανωτές μεγάλων εκδηλώσεων που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, σημειώνοντας πως ένα άλλο σημαντικό σημείο προς το παρόν είναι η προμήθεια πόρων και ο προκαταρκτικός σχεδιασμός για τομείς όπως ο εφοδιασμός τροφίμων και η υποδομή μεταφορών.

Στο μεταξύ, ο Δήμος της Βιέννης έχει καταρτίσει μαζί με το Ιατρικό Επιμελητήριο ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον κορονοϊό, το οποίο έχει πλέον τεθεί σε ισχύ, και του οποίου κεντρικό σημείο είναι η επέκταση της ιατρικής υπηρεσίας ασύρματης επικοινωνίας, που από τώρα και στο εξής, θα μεταβαίνει όλο το εικοσιτετράωρο σε περιπτώσεις υποψίας για κρούσματα και θα παραλαμβάνει δείγματα για εξετάσεις.

Ταυτόχρονα, σε περίπτωση υποψίας κρούσματος θα πρέπει να θα αποφεύγονται οι επισκέψεις σε ιατρεία και σταθμούς πρώτων βοηθειών, και αντ΄ αυτού, οι περιπτώσεις αυτές θα εξετάζονται επί τόπου.