Οι τρεις δικαστές στη δίκη του πνευματικού ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου και των βοηθών του για «υποκίνηση στη δολοφονία» διαδηλωτών αποσύρθηκαν σήμερα από την εκδίκαση της υπόθεσης για «λόγους συνείδησης».

«Οι δικαστές αποσύρονται από την υπόθεση αυτή για λόγους συνείδησης», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μοχάμεντ Φάχμι αλ Καρμούτι, προσθέτοντας ότι «οι κατηγορούμενοι θα παραμείνουν υπό κράτηση».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σε αυτή την δεύτερη ακροαματική διαδικασία, όπως και κατά την προηγούμενη, κανένας από τους 35 κατηγορουμένους, ανάμεσά τους ο πνευματικός ηγέτης Μοχάμεντ Μπαντίε και οι δύο αναπληρωτές του στην ηγεσία της Αδελφότητας στην οποία ανήκει ο αποπεμφθείς ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, δεν παρουσιάστηκε ενώπιον του δικαστηρίου.

Οι δικαστές ωστόσο διέταξαν τη συνέχιση της προφυλάκισής τους πριν αποσυρθούν από την εκδίκαση της υπόθεσης.
Η δίκη του Μοχάμεντ Μπαντίε και των αναπληρωτών του Χάιρατ αλ Σάτερ και Ράσαντ Μπαγιούμι, που βρίσκονται στη φυλακή, όπως και 32 ακόμη ισλαμιστών αναβλήθηκε ήδη μια φορά στα τέλη Αυγούστου καθώς κανένας από τους κατηγορούμενους δεν ήταν παρών. Η δικαιοσύνη είχε καλέσει τότε την αστυνομία για την προσαγωγή των κατηγορουμένων ενώπιον του δικαστηρίου.

Τα τρία ηγετικά στελέχη κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης για «συνέργεια» στη δολοφονία οκτώ διαδηλωτών αντιπάλων του Μόρσι στις 30 Ιουνίου. Τρία ακόμη μέλη της Αδελφότητας κατηγορούνται για τις «δολοφονίες» αυτές και ακόμη 29 φανατικοί ισλαμιστές αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου μαζί με αυτούς γιατί συμμετείχαν ένοπλοι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στις ταραχές αυτές.

Εκατομμύρια διαδηλωτές ζητούσαν στις 30 Ιουλίου την απομάκρυνση του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι, κατηγορώντας τον ότι συγκέντρωσε όλες τις εξουσίες στα χέρια του προς όφελος μόνο των Αδελφών Μουσουλμάνων και ότι κατέστρεψε την ήδη αδύναμη οικονομία της χώρας. Ο στρατός στηρίχτηκε σε αυτή την κινητοποίηση για να αιτιολογήσει την αποπομπή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου στις αρχές Ιουλίου.

«Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη σε αυτές τις υποθέσεις», δήλωσε ο Μοχάμεντ Νταμάτι, ο επικεφαλής της δεκαμελούς ομάδας των δικηγόρων υπεράσπισης κάνοντας λόγο για «μια πολιτική δίκη».