Βήματα προόδου στην κατεύθυνση της επιστημονικής εξήγησης της διαφορετικότητας μεταξύ των προσώπων των ανθρώπων έκαναν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ.

Χρησιμοποιώντας ποντίκια ως πειραματόζωα, οι ερευνητές ταυτοποίησαν χιλιάδες μικρές περιοχές του DNA που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Τα συμπεράσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ερευνητές να εντοπίσουν τον τρόπο δημιουργίας των εκ γενετής σημαδιών, τονίζει το BBC.

Παρότι η μελέτη έγινε σε ζώα, σημειώνουν οι επιστήμονες, είναι πιθανό η διαδικασία ανάπτυξης του ανθρώπου να είναι ίδια.

«Προσπαθούμε να βρούμε το πώς αυτές οι ‘οδηγίες’ κατασκευής του ανθρώπινου προσώπου ενσωματώνονται στο γενετικό υλικό μας», εξήγησε ο καθηγητής Axel Visel στο BBC. «Κάπου εκεί πρέπει να υπάρχει ένα προσχέδιο που καθορίζει το πώς δείχνουν τα πρόσωπά μας», πρόσθεσε.

Η ομάδα των ερευνητών βρήκε περισσότερους από 4.000 παράγοντες στο γονιδίωμα του ποντικού που φαίνεται να διαδραματίζουν το δικό τους ρόλο στη διαμόρφωση του προσώπου.

Οι παράγοντες αυτοί, οι αλυσίδες DNA, μοιάζει να λειτουργούν σαν διακόπτες, ενεργοποιώντας ή απενεργοποιώντας τα γονίδια. Για 200 από αυτούς, οι ερευνητές ταυτοποίησαν ακριβώς πώς και πού «παρεμβαίνουν» στην ανάπτυξη των ποντικιών.