Μήνυση κατά της πόλης Modesto και του αστυνομικού που τον πυροβόλησε στο σπίτι του στην Καλιφόρνια το 2014 υπεβαλε ο Jesse Montelongo.

Ως απάντηση στη μήνυση, η αστυνομία της Καλιφόρνιας έδωσε στη δημοσιότητα το οπτικό υλικό από την κάμερα που είχε πάνω του ο αστυνομικός, ο οποίος πυροβόλησε τον άνδρα στην κοιλιά μόλις εκείνος του πέταξε ένα βιβλίο.

Το περιστατικό είχε συμβεί τον Οκτώβριο του 2014, όταν ο αστυνομικός Dave Wallace, που έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί, και ο συνεργάτης του Michael Callahan κλήθηκαν στο σπίτι έπειτα από τηλεφώνημα της μητέρας του Montelongo στην Άμεση Δράση, η οποία κατήγγειλε την επιθετική συμπεριφορά του γιου της.

Στη διάρκεια του τηλεφωνήματος είπε στους αστυνομικούς πως ο γιος της κάτι είχε, αλλά πριν προλάβει να πει τι η κλήση διακόπηκε.

Φτάνοντας στο σπίτι, ο Callahan βρήκε την αδελφή του Montelongo, η οποία είχε πάει να δει αν ήταν εντάξει τα πράγματα με τον αδελφό της. Όπως επιβεβαίωσε, είχε συμπεριφερθεί επιθετικά προς τη μητέρα της νωρίτερα.

Οι αστυνομικοί πλησίασαν το σπίτι και χτύπησαν την πόρτα, ενώ οι φωνές της μητέρας του Montelongo ακούγοντας έως έξω καθώς καλούσε σε βοήθεια.

Καθώς και οι δύο πήγαιναν προς το σημείο από το οποίο ακούγονταν οι φωνές, ο Wallace βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Montelongo, ο οποίος εμφανίστηκε στην μπροστινή πόρτα με το δεξί του χέρι καλυμμένο εν μέρει από το κούφωμα. Σύμφωνα με την περιγραφή των Αστυνομικών, ο Montelongo έδειχνε να κρατά κάτι μαύρο και ευθύ στο δεξί του χέρι.

Έχοντας βγάλει το όπλο του, ο Wallace φώναξε δύο φορές: «Δείξε μου τα χέρια σου! Τώρα!»

Τότε ο Montelongo πέταξε με το δεξί του χέρι ένα βιβλίο στον αστυνομικό, ενώ εκείνος αιφνιδιάστηκε, έσκυψε και πυροβόλησε.

Ο άνδρας χτυπήθηκε στην κοιλιά κι επέστρεψε στο σπίτι, κλείνοντας πίσω του την πόρτα. Οι αστυνομικοί τον βρήκαν λόγο μετά πεσμένο μπρούμυτα στο πάτωμα της κουζίνας.

Μετά τον πυροβολισμό οι αστυνομικοί απομάκρυναν από το σπίτι όσους βρίσκονταν  εκεί – ανάμεσά τους και πέντε παιδιά- ενώ είχαν ζητήσει ιατρική βοήθεια.

Ο Montelongo, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, υποβλήθηκε έκτοτε σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει γαστροοισοφαγικά προβλήματα. Κατέθεσε μήνυση εναντίον τόσο του αστυνομικού που τον πυροβόλησε όσο και κατά των αρχών της πόλης.

Σύμφωνα με το γραφείο του συνηγόρου της πόλης, ο Montelongo είπε ψέματα ενώ είχε ορκιστεί, αναφορικά με το τι συνέβη, υποστηρίζοντας πως του πέταξε ένα κουτάκι μπίρας στο πόδι.

Η υπεράσπιση του αστυνομικού, από την πλευρά της, ανέφερε πως ο Wallace αντέδρασε όπως προβλεπόταν, σύμφωνα με την εκπαίδευσή του.