Οι αρχές της Βουλγαρίας αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάσχεση έργων τέχνης και των αρχαιοτήτων που ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή του επιχειρηματία Βασίλ Μπόζκοφ που συνελήφθη από τις αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Εισαγγελείς και συντηρητές έργων τέχνης ξεκίνησαν τη διαδικασία από τα γραφεία της εταιρίας Nova Holding, όπου φυλάσσονται περισσότερα από 3.000 εκθέματα και ήδη έχουν κατασχέσει περίπου 20 έργα ζωγραφικής.

Η Γενική Εισαγγελία της Βουλγαρίας απηύθυνε, την περασμένη εβδομάδα, κατηγορίες κατά του Μπόζκοφ για σύσταση οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, εκβιασμό και απόπειρα δωροδοκίας δημόσιων υπαλλήλων. Οι κατηγορίες κατά του Μπόζκοφ ασκήθηκαν την περίοδο που στη Σόφια διεξάγεται συντονισμένη επιχείρηση, η οποία έχει στο επίκεντρό της την Επιτροπή Τυχερών Παιγνίων, την απώλεια εσόδων για τα ταμεία του κράτους από τις ιδιωτικές λαχειοφόρες αγορές, την ακατάλληλη φορολόγηση των τυχερών παιγνίων, καθώς και τη φερόμενη εμπλοκή ιδιωτών και δημοσίων υπαλλήλων σε αδιαφανείς συναλλαγές, που -μεταξύ άλλων- προκαλούν ζημία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο βουλγαρικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας, η διαδικασία κατάσχεσης θα διαρκέσει πολύ καιρό, διότι τα αντικείμενα καταγράφονται και περιγράφονται λεπτομερώς από ειδική επιτροπή. Τα έργα και τα αντικείμενα θα μεταφερθούν στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και στην Εθνική Πινακοθήκη. Η αξία της συλλογής του Βασίλ Μπόζκοφ δεν έχει ακόμη υπολογιστεί, αλλά σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις κυμαίνεται από 200 έως 600 εκατομμύρια ευρώ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.