Η Air France ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναστείλει όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις της προς και από την ηπειρωτική Κίνα έως τις 9 Φεβρουαρίου, λόγω του ξεσπάσματος του φονικού κοροναϊού στην Κίνα.

Η Air France είχε αναστείλει τις πτήσεις της προς και από την κινεζική πόλη Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας, στις 22 Ιανουαρίου και η αναστολή αυτή παραμένει σε ισχύ μέχρι νεωτέρας.

Στο μεταξύ, το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι μια ομάδα Ισπανών πολιτών θα επαναπατριστεί από την Ουχάν τις επόμενες ώρες στο πλαίσιο μιας κοινής επιχείρησης επαναπατρισμού από κοινού με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας Σαλβαδόρ Ίγια δήλωσε νωρίτερα πως οι περίπου 20 Ισπανοί θα τεθούν για 14 ημέρες σε καραντίνα όταν επιστρέψουν στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ είπε πως έλαβε επιβεβαίωση ότι η απομάκρυνση πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ουχάν μπορεί να λάβει χώρα αύριο Παρασκευή.

«Με ικανοποίηση λάβαμε επιβεβαίωση από τις κινεζικές αρχές ότι η πτήση για τον επαναπατρισμό πολιτών του ΗΒ από το αεροδρόμιο της Ουχάν μπορεί να αναχωρήσει στις 05:00 τοπική ώρα της Παρασκευής» (αύριο), είπε ο Ράαμπ.

Με ειδική πτήση θα επαναπατριστούν Αιγύπτιοι που βρίσκονται στην Ουχάν

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε σήμερα ότι ετοιμάζει μια ειδική πτήση για την απομάκρυνση των πολιτών της από την κινεζική πόλη Ουχάν, επίκεντρο του ξεσπάσματος του κοροναϊού, και ότι θα τους θέσει σε καραντίνα για 14 ημέρες κατά την επιστροφή τους προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού, ανέφερε η κυβέρνηση.

Επίσης, η Egyptair θα αναστείλει όλες τις πτήσεις της προς και από την Κίνα αρχής γενομένης από την 1η Φεβρουαρίου, λόγω του ξεσπάσματος του κοροναϊού, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας.

Οι πτήσεις από και προς τη Χανγκζού θα ανασταλούν την 1η Φεβρουαρίου και θα ακολουθήσει η αναστολή των πτήσεων από την Γκουανγκζού και το Πεκίνο στις 4 Φεβρουαρίου και μέχρι νεωτέρας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η τελευταία ομάδα τουριστών από την Κίνα που βρίσκεται στην Αίγυπτο θα αναχωρήσει στις 4 Φεβρουαρίου, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Ethiopian Airlines σταματά τις πτήσεις από και προς την Κίνα

Η αεροπορική εταιρεία Ethiopian Airlines αναστέλλει όλες τις πτήσεις από και προς την Κίνα, λόγω της επιδημίας του κοροναϊού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 170 ανθρώπους, σύμφωνα με το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης των επιβατών.

Η εταιρεία, η πιο κερδοφόρα στην αφρικανική ήπειρο, είναι ο βασικός αερομεταφορέας για τη σύνδεση της Κίνας με την Αφρική και η διακοπή των πτήσεων αναμένεται ότι θα διαταράξει σημαντικά τις μεταφορές. Η Ethiopian Airlines πραγματοποιεί έξι πτήσεις καθημερινά προς πέντε διαφορετικούς προορισμούς στην Κίνα.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία.

Το Πεκίνο έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στην Αιθιοπία τα τελευταία χρόνια, όπως και σε άλλες αφρικανικές χώρες.

Η υπουργός Υγείας της Αιθιοπίας Λία Ταντέσε ανέφερε νωρίτερα μέσω του Twitter ότι ήταν αρνητικά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που έγιναν σε τέσσερις Αιθίοπες, οι οποίοι είχαν εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα. Οι εξετάσεις έγιναν σε εργαστήριο στη Νότια Αφρική.