Στο κοινό υπουργικό συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδα-Ισραήλ, που πραγματοποιείται σήμερα στην Ιερουσαλήμ, αναφέρεται η ισραηλινή εφημέριδα «Τζερούσαλεμ Ποστ».

Στην εφημερίδα τονίζεται ότι «παρά το γεγονός ότι θα υπάρξουν σίγουρα πολλές συμφωνίες για βασικά διμερή ζητήματα, οι δύο πρωθυπουργοί, Μπενιαμίν Νετανιάχου και Αντώνης Σαμαράς, είναι απίθανο να δουν υπό το ίδιο πρίσμα τις εξελίξεις στο Ιράν».

«Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει προγραμματίσει να συναντηθεί σήμερα με τον Έλληνα ομόλογό του, Αντώνη Σαμαρά, η χώρα του οποίου θα ήθελε να δώσει στον ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί μια ευκαιρία» σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα.

«Σύμφωνα με στελέχη της ισραηλινής διπλωματικής υπηρεσίας, η Ελλάδα δεν έχει πειστεί από το επιχείρημα του Νετανιάχου ότι ο Ροχανί ουσιαστικά δεν διαφέρει από τον προκάτοχό του, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, παρά μόνον ως προς μια πιο ευχάριστη όψη. Οι Έλληνες πιστεύουν ότι θα πρέπει να δοθεί κάποιο χρονικό περιθώριο στον Ροχανί και ότι ίσως η πίεση, που έχει ήδη ασκηθεί στο Ιράν, έχει αλλάξει τις θέσεις της ηγεσίας του» προσθέτει.

Σύμφωνα με τους ίδιους τους αξιωματούχους, που επικαλείται η εφημερίδα «οι Έλληνες πιστεύουν ότι υπάρχει μια αναλαμπή ελπίδας με τη νέα ηγεσία του Ιράν και ότι θα πρέπει να δοθεί κάποιος χρόνος».

«Ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, συνεχίζουν να πιέζουν για μια σκληρή γραμμή σχετικά με το Ιράν, η Ελλάδα είναι μεταξύ μερικών από τις μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες που θα ήθελαν να δουν τις κυρώσεις να αμβλύνονται -εν μέρει επειδή οι κυρώσεις αυτές βλάπτουν τις οικονομίες τους» εκτιμά η ισραηλινή εφημερίδα και προσθέτει: «Σύμφωνα με στελέχη της διπλωματικής υπηρεσίας, δεν είναι εύκολο για μια χώρα σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, όπως η Ελλάδα, να εξηγήσει στους πολίτες της ότι απαιτούνται κυρώσεις που θα τους βλάψουν και μάλιστα για ένα μακρινό κράτος, που δεν τους απειλεί άμεσα».

Η «Τζερούσαλεμ Ποστ» σημειώνει ότι στη σημερινή, πρώτη κοινή διυπουργική συνάντηση Ελλάδας–Ισραήλ ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοδεύεται από οκτώ υπουργούς. «Οι συνεδριάσεις αυτές συντελούν στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων και το Ισραήλ κάθε χρόνο πραγματοποιεί ανάλογες συναντήσεις με μια σειρά από χώρες, όπως η Τσεχία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Βουλγαρία».

(Φωτογραφία αρχείου)