Ιάπωνας υπουργός παίρνει άδεια πατρότητας και προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις

Ο πρωθυπουργός της χώρας θέλει να ενισχύσει την εργασία των γυναικών


ΚΟΣΜΟΣ
16:20
17/01/2020
Ιάπωνας υπουργός παίρνει άδεια πατρότητας και προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις
loading

Τη γέννηση του πρώτου του παιδιού ανακοίνωσε ο Ιάπωνας υπουργός Περιβάλλοντος Σινζίρο Κοϊζούμι, ο οποίος δήλωσε ότι θα πάρει άδεια πατρότητας.

Ο Κοϊζούμι δήλωσε την Τετάρτη ότι σκοπεύει να πάρει άδεια δύο εβδομάδων μέσα σε διάστημα τριών μηνών σε μια προσπάθεια να αποτελέσει πρότυπο για τους εργαζόμενους πατέρες στη χώρα. Όμως κάποιοι βουλευτές έχουν επικρίνει την πρόθεσή του, λέγοντας ότι θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στα καθήκοντά του.

Ο Κοϊζούμι, που είναι ευρέως γνωστός με το μικρό του όνομα Σινζίρο, για να ξεχωρίζει από τον πατέρα του, Γιονισίρο, ήρθε στο προσκήνιο το καλοκαίρι του 2019 όταν ανακοίνωσε ότι παντρεύεται τη Γαλλογιαπωνέζα Κρίστελ Τακιγκάουα, μια προσωπικότητα της τηλεόρασης και ότι περιμένουν το πρώτο τους παιδί. Λίγο αργότερα διορίστηκε υπουργός Περιβάλλοντος.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε προσπαθεί να ενθαρρύνει περισσότερους άνδρες να πάρουν άδεια πατρότητας και τις επιχειρήσεις να επιτρέψουν στους εργαζόμενους να ισορροπήσουν καλύτερα τη δουλειά τους με την προσωπική ζωή, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να ενισχύσει την εργασία των γυναικών, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.

Η άδεια πατρότητας στην Ιαπωνία είναι μεταξύ των πιο γενναιόδωρων παγκοσμίως, καθώς προβλέπεται ίσης διάρκειας άδεια με πλήρεις αποδοχές τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες για διάστημα έως και ενός έτους, ή ακόμη μεγαλύτερο αν δεν υπάρχουν δημόσιες δομές για τη φροντίδα του μωρού. Ωστόσο μόνο το 6% των νέων πατεράδων παίρνουν άδεια και οι περισσότεροι μόλις για μία εβδομάδα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Ο Κοϊζούμι παραδέχθηκε ότι έχει ακούσει θετικά και αρνητικά σχόλια για την απόφασή του.

«Η πολιτική και η διαχείριση οποιασδήποτε αναπάντεχης κατάστασης θα παραμείνει προτεραιότητά μου, ενώ παράλληλα θα έχω χρόνο για την φροντίδα του παιδιού», εξήγησε.

Οι συνάδελφοί του στο υπουργικό συμβούλιο χαιρέτισαν την απόφαση του Κοϊζούμι, με τον υπουργό Οικονομίας Γιασουτόσι Νισιμούρα, πατέρα τριών κορών, να εκφράζει την ελπίδα η κίνησή του να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

«Ελπίζω να πάρει όσο περισσότερο χρόνο είναι δυνατό. Θα είναι πολύ καλό αν ακολουθήσουν το παράδειγμά του και πολλοί άλλοι άνδρες και πάρουν άδεια», επεσήμανε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει