Ο στρατός του Μαλί συγκρούεται σήμερα για δεύτερη συνεχή ημέρα με αντάρτες Τουαρέγκ στη πόλη Κιντάλ, στα βόρεια της χώρας, όπως δήλωσαν κάτοικοι.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι συγκρούσεις ξέσπασαν χθες Κυριακή το απόγευμα έξω από μια τράπεζα στο κέντρο του Κιντάλ, με τις δύο πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη ότι ξεκίνησε πρώτη να πυροβολεί. Έπειτα από την ηρεμία που επικράτησε τη νύχτα, οι ανταλλαγές πυρών ξεκίνησαν και πάλι σήμερα το πρωί.

«Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν γύρω στις 5 το πρωί (08:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα μεταξύ του στρατού και του MNLA», του Εθνικού Κινήματος Απελευθέρωσης του Αζαουάντ, δήλωσε ο Μοχάμεντ Τουρέ, ένας κάτοικος της πόλης.

Οι συγκρούσεις αυτές είναι το τελευταίο επεισόδιο μιας σειράς επιθέσεων που πραγματοποίησαν τις τελευταίες ημέρες οι αυτονομιστές αντάρτες Τουαρέγκ, αφού αποσύρθηκαν από τη συμφωνία κατάπαυσης που πυρός που είχαν συνάψει με την κυβέρνηση του Μαλί. Εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα ενδέχεται να καθυστερήσει η διαδικασία ειρήνευσης και να περιπλακεί η αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων που είχαν επέμβει για να ανακαταλάβουν το βόρειο Μαλί από τους ισλαμιστές αντάρτες.

Οι αντάρτες κατηγορούν τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της χώρας Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, που κέρδισε τις εκλογές της 11ης Αυγούστου, ότι δεν τήρησε την ειρηνευτική συμφωνία του Ιουνίου.

Βάσει της συμφωνίας αυτή, η κυβέρνηση του Μαλί θα έπρεπε να ξεκινήσει διάλογο για να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία στον βορρά μέσα σε δύο μήνες από την εκλογή νέου προέδρου.

Ένας κάτοικος του Κιντάλ, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι οι αντάρτες Τουαρέγκ μετέφεραν στη διάρκεια της νύχτας όπλα και μαχητές στην πόλη. Οι μαχητές αυτοί είναι πιστοί στον τοπικό φύλαρχο Ιγιάντ αλ Γάλι.

Ο αλ Γάλι ίδρυσε την ισλαμιστική οργάνωση Άνσαρ Ντιν, μία από τις τρεις ένοπλες ομάδες που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους το βόρειο Μαλί πέρυσι έπειτα από ένα πραξικόπημα.

Ένας στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του αλ Γάλι έχουν εισβάλει στο Κιντάλ.

Στο μεταξύ η αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMI) ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο εναντίον ενός στρατοπέδου στο Τιμπουκτού, επισημαίνοντας ότι σκότωσε 16 στρατιώτες, όπως μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος της Μαυριτανίας Αλάχμπαρ.

Σύμφωνα με το Αλάχμπαρ, που επικαλείται έναν εκπρόσωπο της AQMI, δύο βομβιστές αυτοκτονίας που επέβαιναν «σε ένα όχημα που μετέφερε περισσότερο από έναν τόνο εκρηκτικών» κατάφεραν να φτάσουν στο στρατόπεδο στο Τιμπουκτού. «Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 16 στρατιώτες του Μαλί και τραυματίστηκαν πολλοί ακόμα», πρόσθεσε ο ίδιος.