Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των βρετανικών ΜΜΕ παραμένουν τα όσα εξελίσσονται στην Ελλάδα, με τη σύλληψη των βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής.

Ο Τύπος της χώρας επικεντρώνεται στις δηλώσεις των συλληφθέντων και της κυβέρνησης, ενώ τονίζεται ότι είναι πρώτη φορά μετά το 1974 που συλλαμβάνονται βουλευτές κόμματος.

Παράλληλα, φιλοξενούνται εκτιμήσεις αναλυτών αλλά προβάλλεται και το ενδεχόμενο μιας πολιτική κρίσης αν ο κ. Μιχαλολιάκος κάνει πράξη τις απειλές περί παραιτήσεως των βουλευτών του και πρόκλησης επαναληπτικών εκλογών.

Την «πιο σημαντική ημέρα στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας», χαρακτήρισε τη χτεσινή, ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα, Μάρκ Λόουεν.

Στην ιστοσελίδα του το βρετανικό κανάλι μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «μόνο πέρυσι, στην Ελλάδα, είχαν καταγραφεί 154 ρατσιστικές επιθέσεις ενώ φέτος ο αριθμός τους, μέχρι στιγμής, φτάνει τις 104». Οι περισσότερες από αυτές, όπως υπογραμμίζει «αποδίδονται σε μέλη της Χρυσής Αυγής. Όπως και οι δολοφονίες δύο μεταναστών».
Παράλληλα, τονίζει ότι μόνο μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα οι αρχές κινήθηκαν «γρήγορα και δυναμικά».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ρεπορτάζ της εφημερίδας Independent η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «ο αρχηγός του τρίτου πιο δημοφιλούς κόμματος της Ελλάδος οδηγήθηκε χθες σιδηροδέσμιος στον ανακριτή, μετά τις επιδρομές της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας». Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι η δημοτικότητα της Χρυσής Αυγής είχε εκτοξευθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Η ίδια εφημερίδα φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του καθηγητή πολιτικών επιστημών Δημήτρη Σωτηρόπουλου, καθώς και του συνταγματολόγου Γιώργου Κατρούγκαλου.

Οι Sunday Times από την άλλη, επισημαίνουν τους πιθανούς κινδύνους για την ελληνική κυβέρνηση από τη καταστολή του κόμματος της Χρυσής Αυγής σύμφωνα και με τις δηλώσεις του κ. Μιχαλολιάκου.

Στο σχετικό ρεπορτάζ εξαπολύει δριμεία επίθεση στον αρχηγό του κόμματος, τον οποίο χαρακτηρίζει «λάτρη του πρώην δικτάτορα Γιώργου Παπαδόπουλου ενώ τονίζει ότι «συχνά στο παρελθόν η Χρυσή Αυγή επευφημούσε τον Αδόλφο Χίτλερ και τους Ναζί με δημοσιεύματά της». Επιπλέον σημειώνει, ότι ο ίδιος έχει αρνηθεί το Ολοκαύτωμα σε τηλεοπτική του συνέντευξη λέγοντας ότι «δεν υπήρχαν κρεματόρια, ούτε θάλαμοι αερίων».

«Ο Παύλος Φύσσας μετετράπη σε μάρτυρα» γράφει, τέλος, ο Guardian, με την αρθρογράφο και ανταποκρίτρια στην Αθήνα Έλενα Σμιθ να υποστηρίζει ότι μπορεί να μην έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη οι συνθήκες του φόνου του αλλά αυτό που αποκαλύφτηκε με τον θάνατο του είναι το βάθος του διχασμού στην Ελλάδα.

«Μέσα σε μια τοξική ατμόσφαιρα, με ρεκόρ φτώχειας, ανεργίας, απόγνωσης και απελπισίας, οι Έλληνες περιγράφουν τώρα πια την δολοφονία ως “πολιτική”, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για την τελευταία πράξη μιας σειράς επιθέσεων της Χρυσής Αυγής που ενισχύθηκαν από μια φαινομενικά ανεξέλεγκτη δημοτικότητα», σημειώνεται.

Η εφημερίδα δεν παραλείπει να τονίσει την επικινδυνότητα της κατάσταση λέγοντας ότι μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» καθώς η κυβέρνηση οδεύει προς άγνωστα νερά.