Το Ιράκ θα επισκεφθεί την Πέμπτη (09/01) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει την ένταση, αφού το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα.

Ο Τσαβούσογλου θα μεταβεί εκεί στο πλαίσιο «των εντατικών διπλωματικών προσπαθειών της Άγκυρας να αποκλιμακώσει την ένταση μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται ξεχωριστή ανακοίνωση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Οι ΗΠΑ σκότωσαν τον Ιρανό στρατηγό, Κασέμ Σουλεϊμανί, την προηγούμενη Παρασκευή (03/01) στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, ωθώντας το Ιράν να ορκιστεί να πάρει εκδίκηση.

Ο Τσαβούσογλου είχε επισημάνει ότι η Τουρκία θα βρίσκεται σε επαφή με όλες τις πλευρές στην περιοχή και την Ουάσινγκτον, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, ενώ είχε προσθέσει ότι η Άγκυρα θα εργαστεί για την επίλυση του θέματος.