Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος ότι το σχέδιο για την καταστροφή των χημικών όπλων που διαθέτει η Συρία θα εκτελεστεί επιτυχώς, όμως υπάρχουν θετικές, ελπιδοφόρες ενδείξεις για κάτι τέτοιο.

«Δεν μπορώ να είμαι 100% βέβαιος ότι θα επιτύχουμε να φέρουμε σε πέρας (το σχέδιο καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου), όμως, όλα όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής τις τελευταίες ημέρες μας δίνουν τη σιγουριά ότι θα συμβεί» αυτό, είπε ο ρώσος πρόεδρος μιλώντας στο Φόρουμ του Βαλντάι, στο οποίο συμμετέχουν πρώην ηγέτες, δημοσιογράφοι και ξένοι και ρώσοι ειδικοί.

Όπως υπογράμμισε ο ρώσος πρόεδρος, η Συρία μεταξύ άλλων δέχτηκε να ενταχθεί στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι έχει ισχυρούς λόγους να πιστεύει πως η επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε την 21η Αυγούστου σε προάστιο της Δαμασκού ήταν έργο των αντιπάλων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Μιλάμε πάντα για τις ευθύνες της κυβέρνησης του Άσαντ, εάν ήταν εκείνη που έκανε χρήση (χημικών όπλων). Μα, αν τα χρησιμοποίησε η αντιπολίτευση; Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι επρόκειτο για μια επιδέξια προβοκάτσια», συνέχισε.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα σε συμφωνία με βάση την οποία το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας θα τεθεί υπό διεθνή έλεγχο, ώστε να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα από τις αμερικανικές δυνάμεις. Η Δύση υποστηρίζει ότι η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα γεγονότα της 21ης Αυγούστου επιβεβαιώνει ότι οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος ευθύνονται για την επίθεση αυτή.