Έκκληση στους υποστηρικτές του κόμματός της να δώσουν και τις δύο ψήφους τους, αυτή για τον εκπρόσωπο της περιοχής τους στην Βουλή όσο και για το κόμμα της επιλογής τους, στους Χριστιανοδημοκράτες και να μην ενισχύσουν τους Φιλελεύθερους, απηύθυνε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης της ερχόμενης Κυριακής.

«Οι Χριστιανοδημοκράτες δεν έχουν την πολυτέλεια να χαρίσουν ψήφους. Ο καθένας παλεύει για τον εαυτό του. Είμαστε δύο ξεχωριστά κόμματα», υπογράμμισε χθες το βράδυ η κ. Μέρκελ κατά την διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στο Πότσνταμ.

Ο ελάσσων εταίρος της απερχόμενης γερμανικής κυβέρνησης δίνει μάχη για την είσοδό του στη Βουλή, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο FDP ένα ποσοστό στο όριο του 5%, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε ο αποκλεισμός του από την τοπική Βουλή της Βαυαρίας, όπου στις εκλογές της περασμένης Κυριακής έλαβε μόλις 3%.

Στο παρελθόν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα είχε «ενισχύσει» τους Φιλελεύθερους, ωστόσο ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου η κατάσταση διαμορφώνεται διαφορετικά, καθώς το κόμμα της Καγκελαρίου έχει να αντιμετωπίσει και την απειλή από τους ευρωσκεπτικιστές της «Εναλλακτικής για την Γερμανία» (AfD). Επιπλέον, εάν δεν καταστεί δυνατή η συνέχιση του σημερινού συνασπισμού, η κ. Μέρκελ θα χρειαστεί όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους προκειμένου να διαπραγματευτεί για έναν «μεγάλο συνασπισμό» με τους Σοσιαλδημοκράτες από θέση ισχύος.

Από την πλευρά τους οι Φιλελεύθεροι ζητούν την δεύτερη ψήφο, τονίζοντας ότι «ψηφίζοντας FDP ψηφίζετε για να μείνει η Μέρκελ».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.