Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν άφησε καμία αμφιβολία για την πρόθεσή της να συνεχίσει με αμείωτη δυναμική την πολιτική εκστρατεία της με στόχο την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι και τη διεξαγωγή νέων εκλογών, δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του GERB Μπόικο Μπορίσοφ, σε ομιλία του στη συνεδρίαση της βουλγαρικής Βουλής.

Ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) Σεργκέι Στανίσεφ απάντησε ότι η συμπολίτευση είναι ανοιχτή για εποικοδομητικό πολιτικό διάλογο με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Πρόσθεσε ότι οι Σοσιαλιστές θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση Ορεσάρσκι που σχηματίστηκε με τη θητεία του ΒΣΚ, αλλά ζητούν έγκαιρη και αποτελεσματική πρόοδο του κυβερνητικού προγράμματος για ανάκαμψη της οικονομίας, για λύση των κοινωνικών προβλημάτων και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Η ιδιόμορφη «συγκατοίκηση» αντικυβερνητικών και φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών στις πύλες τις Βουλής έδωσε το στίγμα της πρώτης μέρας της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Τα δύο στρατόπεδα είχαν επιστρατεύσει εφεδρείες από την επαρχία που έφτασαν στη βουλγαρική πρωτεύουσα με 30 λεωφορεία, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος της Σόφιας.

Το αποτέλεσμα της αντιπολιτευτικής κινητοποίησης απείχε από τον «κύριο στόχο του GERB και των εξωκοινοβουλευτικών κεντροδεξιών κομμάτων να πυροδοτήσουν δραστική αύξηση της έντασης και να πάρουν ρεβάνς με νέες εκλογές δια των «αυθόρμητων διαμαρτυριών» των οπαδών τους» κατά τον κ. Στανίσεφ.

Σχετικά ψύχραιμα αντιμετώπισαν τα όργανα τις τάξης την «προκλητική, επιθετική συμπεριφορά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών σήμερα», σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τσβετλίν Γιόφτσεφ.

Η ισχυρή αστυνομική δύναμη «εξουδετέρωσε» χωρίς επεισόδια τις απόπειρες αντικυβερνητικών διαδηλωτών να αποτραβήξουν σιδερένια κιγκλιδώματα που περικυκλώνουν το κτίριο της Βουλής, είπε ο κ. Γιόφτσεφ, σημειώνοντας: «έχουμε τις δυνάμεις, την οργάνωση, και τη βούληση να εγγυηθούμε την έννομη τάξη και την ανεμπόδιστη λειτουργία του κοινοβουλίου».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις καταγράφονται τηλεοπτικά, ενώ όλοι οι παραβάτες της τάξης θα υποστούν τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος.

Το «παρών» στο αντικυβερνητικό συλλαλητήριο στη Βουλή έδωσαν, σήμερα το μεσημέρι, ο αντιπρόεδρος του GERB Τσβετάν Τσβετάνοφ και άλλα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ οι οπαδοί της κυβέρνησης περίμεναν -μάταια όπως αποδείχθηκε – να δουν από κοντά τον πρωθυπουργό Ορεσάρσκι.