Σε θετικό κλίμα κινήθηκαν οι συνομιλίες που είχε με τα πέντε βασικά κόμματα της βόρειας Ιρλανδίας ο υπουργός αρμόδιος για τα θέματα της βρετανικής επαρχίας, Τζούλιαν Σμιθ, με κύριο θέμα την αποκατάσταση της λειτουργίας του τοπικού κοινοβουλίου, Στόρμοντ.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο βρετανικά ΜΜΕ αμέσως μετά τη συνάντηση ο Τζούλιαν Σμιθ δήλωσε ότι όλα τα κόμματα – Δημοκρατικό Ενωτικό (DUP), Σιν Φέιν, Ενωτικό του Όλστερ, Σοσιαλδημοκρατικό και Εργατικό, και Συμμαχία – ήταν «πολύ, πολύ θετικά» να κάνουν ότι μπορούν στο να επαναφέρουν την συνέλευση της βόρειας Ιρλανδίας και την εκτελεστική της εξουσία.

«Ήταν πολύ ενθαρρυντικές συνομιλίες» είπε και πρόσθεσε ότι σήμερα και αύριο θα συνεχιστούν οι διμερείς συνομιλίες του ίδιου με τα κόμματα, προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα.

«Άκουσαν δυνατά και καθαρά το μήνυμα στο κατώφλι τους» σημείωσε αναφερόμενος στην δυσαρέσκεια που εκφράστηκε και στις εκλογές για την αναστολή λειτουργίας της συνέλευσης της βόρειας Ιρλανδίας εδώ και περίπου τρία χρόνια.

Στις εκλογές της Πέμπτης, τα δύο κόμματα που συνέβαλαν στο αδιέξοδο αυτό – το DUP και το Σιν Φέιν – είδαν το μερίδιο των ψήφων τους να μειώνεται.

Πριν τη διεξαγωγή των συνομιλιών, η επικεφαλής του DUP, Άρλεν Φόστερ, δήλωσε ότι είναι «κρίμα» για όλους τους πολιτικούς της βόρειας Ιρλανδίας η αποτυχία αποκατάστασης της εκτελεστικής εξουσίας και κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να συμφωνήσουν στην επανελειτουργία της συνέλευσης.