Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν τον ικανοποιεί η πιθανή περιορισμένη στρατιωτική δράση δυτικών χωρών εναντίον του καθεστώτος της Συρίας, το οποίο κατηγορείται ότι διέπραξε επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον του λαού της χώρας, εκτιμώντας ότι η οιαδήποτε επέμβαση της διεθνούς κοινότητας θα έπρεπε να έχει στόχο την αλλαγή καθεστώτος στη χώρα.

«Μια περιορισμένη επιχείρηση δεν θα μπορούσε να είναι ικανοποιητική για εμάς», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Μία επέμβαση θα έπρεπε να γίνει κατά το υπόδειγμα του Κοσόβου. Μια επέμβαση μίας ή δύο ημερών δεν θα αρκέσει. Ο στόχος θα έπρεπε να είναι να εξαναγκαστεί το καθεστώς να εγκαταλείψει (την εξουσία)», υποστήριξε ο Ερντογάν.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει πως οι πληροφορίες που συνέλεξαν οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας δεν του αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία ότι το συριακό καθεστώς είναι υπεύθυνο για την επίθεση με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου κοντά στην Δαμασκό.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του NATO, η οποία έχει διαρρήξει πλήρως τις άλλοτε συμμαχικές σχέσεις της με την Δαμασκό, έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει στην δράση μιας συμμαχίας εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, έστω και χωρίς την εξασφάλιση συναίνεσης στον ΟΗΕ.