Η επέκταση του ισραηλινού εποικισμού στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ απειλεί να προκαλέσει «την κατάρρευση» των ισραηλινοπαλαιστινιακών διαπραγματεύσεων που πρόκειται να επαναληφθούν αύριο Τετάρτη, δήλωσε σήμερα ένας παλαιστίνιος αξιωματούχος.

«Ο εποικισμός απειλεί να προκαλέσει την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων πριν καν αυτές αρχίσουν», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), ο Γιάσερ Άμπεντ Ράμπο, μετά την ανακοίνωση ότι θα κατασκευαστούν 942 επιπλέον κατοικίες στον Γκίλο, έναν εβραϊκό οικισμό στην Ανατολική Ιερουσαλήμ την οποία έχει προσαρτήσει το Ισραήλ.

«Η επέκταση του εποικισμού έχει εύρος χωρίς προηγούμενο και παραβιάζει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τις ΗΠΑ έναντι των Παλαιστινίων πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο Ράμπο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν η διαδικασία των διαπραγματεύσεων αρχίσει με μια επιτάχυνση του εποικισμού, μπορούμε να αναρωτηθούμε σε τι θα καταλήξει».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε να δεσμευθεί για το πάγωμα του εποικισμού που ζητούν οι Παλαιστίνιοι. Οι διαπραγματεύσεις επανελήφθησαν ωστόσο στα τέλη Ιουλίου στην Ουάσινγκτον και πρόκειται να συνεχισθούν αύριο Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ και μετά στην Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης.

Την Κυριακή η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα διαγωνισμό για την κατασκευή 1.187 κατοικιών στη Δυτική Όχθη και σε πολλούς εβραϊκούς οικισμούς που έχουν κατασκευαστεί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνιοι θέλουν να κάνουν πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.

Το νέο σχέδιο αφορά τη συνοικία Γκίλο, στο νότιο τμήμα της Ιερουσαλήμ. Περισσότεροι από 200.000 Ισραηλινοί ζουν στις συνοικίες της προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.