Σύμφωνα με μια έκθεση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στην Ιταλία, την Istat, η οποία δημοσιεύτηκε χθες και αφορά τα στερεότυπα που συντηρούνται στη συνείδηση των πολιτών της χώρας γύρω από την κακομεταχείριση των γυναικών, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν δημιουργούν έκπληξη. Και αυτό διότι μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων θεωρεί την ίδια τη συμπεριφορά και τον τρόπο ένδυσης των γυναικών παράγοντες που «ευθύνονται» για την πρόκληση σεξουαλικών επιθέσεων εναντίον τους.

Από τα στοιχεία, τα οποία παρουσιάσθηκαν με αφορμή του εορτασμού της Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, προκύπτει πως σχεδόν ο ένας στους τέσσερις Ιταλούς (άνδρες και γυναίκες) εξακολουθεί να πιστεύει πως οι σεξουαλικές επιθέσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στον τρόπο που ντύνονται οι γυναίκες.

Μάλιστα, το 39,3% των ερωτηθέντων πιστεύει πως μία γυναίκα μπορεί να μην εξαναγκασθεί σε σεξουαλική πράξη εάν δεν το επιθυμεί και το εκφράσει. Κι άλλο ένα 15% θεωρεί πως εάν μία γυναίκα βρίσκεται υπό την επήρεια οινοπνεύματος, ή ναρκωτικών, είναι εξίσου προσωπικά υπεύθυνη για όποια σεξουαλική επίθεση υποστεί.

Συνεπώς, για μεγάλη μερίδα του ιταλικού πληθυσμού, έχει την άποψη πως η ίδια η γυναίκα ευθύνεται για όσα πάθη «προκαλεί» ενσυνείδητα στον ανδρικό πληθυσμό. Κι ακόμη χειρότερα: για το 10% του πληθυσμού, οι κατηγορίες για βιασμό συνήθως «είναι ψευδείς» (αυτό πιστεύει το 12,7% των ανδρών και το 7,9% των γυναικών). Για άλλο ένα 7,2% «απέναντι σε μία σεξουαλική πρόταση οι γυναίκες συχνά λένε “όχι”, αλλά εννοούν “ναι”», ενώ για το 6,2% οι «σοβαρές»γυναίκες ουδέποτε διατρέχουν κίνδυνο να βιασθούν. Επιπλέον, μόλις το 1,9% θεωρεί πως συνιστά βία ο εξαναγκασμός σε συνεύρεση εκ μέρους του συζύγου ενάντια στην άρνηση της συντρόφου του.

Ακόμη και για τη σωματική βία, το 7,4% θεωρεί πως είναι αποδεκτό ένα αγόρι «να χαστουκίζει τη σύντροφό του εάν θεωρεί πως τη φλερτάρει άλλος άνδρας», ενώ το 6,2% εκλαμβάνει ως φυσιολογικό σε ένα ζευγάρι να «ξεφεύγει που και που κανένα σκαμπίλι». Επίσης, το 17,7% θεωρεί αποδεκτό να παρακολουθεί και να ελέγχει ένας άνδρας τη δραστηριότητα της συντρόφου του στο κινητό, ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όσον αφορά τις περιοχές που δείχνουν μικρότερη ανοχή στα περιστατικά βίας κατά των γυναικών ξεχωρίζουν η Σαρδηνία (15,2%) και η Βαλ ντ’ Αόστα (17,4%), ενώ στον αντίποδα βρίσκονται τα Αμπρούτσο (38,1%) και η Καμπανία (35%), επισημαίνει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Γενικά, ο νότος -με ένα 67,8%- εμφανίζεται να επιμένει περισσότερο στα στερεότυπα για τη γυναίκα, έναντι του Βορρά, που το ποσοστό του φτάνει στο 52,6%. Αυτά τα στερεότυπα έχουν να κάνουν περισσότερο με την εργασία και την οικογένεια -το 32% πιστεύει πως είναι πιο σημαντικό για τον άνδρα να είναι επιτυχημένος στη δουλειά του, ενώ για το 31,5% οι άνδρες είναι λιγότερο ικανοί να κάνουν οικιακές εργασίες και για το 27,9% είναι καθήκον του άνδρα να φροντίζει για τις οικονομικές ανάγκες της οικογένειας. Αντίθετα, μόλις για το 8,8% είναι αναγκαίο να φροντίζει ο άνδρας για τις αποφάσεις που αφορούν την οικογένεια.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.