Η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα ενέκρινε σήμερα την επιβολή αυστηρότερων ποινών σε βάρος όσων ευθύνονται για παρενόχληση, κακοποίηση αλλά και τις δολοφονίες γυναικών.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το σχετικό κυβερνητικό διάταγμα, το οποίο αποτελείται από δώδεκα άρθρα, στόχο έχει να καταπολεμηθούν οι δολοφονίες των γυναικών καθώς και όλες οι μορφές σωματικής και ψυχολογικής βίας σε βάρος των γυναικών.

«Οι στόχοι μας είναι τρεις: να προλάβουμε την βία, να την τιμωρήσουμε χωρίς περιθώρια αβεβαιότητας και να προστατέψουμε τα θύματα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης συνεργασίας Αντζελίνο Αλφάνο.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, πρόσθεσε ότι «νιώθει ιδιαίτερα υπερήφανος για το ότι η κυβέρνησή του μπόρεσε να αναλάβει την συγκεκριμένη πρωτοβουλία και να την κάνει πράξη».

Τα νέα μέτρα προβλέπουν σύλληψη επ’ αυτοφώρω για περιπτώσεις κακομεταχείρισης και παρενόχλησης των γυναικών. Τα δικαστήρια θα πρέπει να εξετάζουν σε ταχύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι μέχρι τώρα τις υποθέσεις βίας σε βάρος γυναικών, ενώ, όσον αφορά τα θύματα που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, το ιταλικό κράτος θα παρέχει δωρεάν νομική κάλυψη με εξειδικευμένους δικηγόρους.

Οι αστυνομικές δυνάμεις αποκτούν την δυνατότητα να επιβάλουν την απομάκρυνση από το σπίτι του βίαιου συζύγου ή συντρόφου, επιβάλλοντάς του περιοριστικά μέτρα ώστε να μην πλησιάζει καν στον τόπο διαμονής ή εργασίας της γυναίκας.

Επιπλέον, οι προβλεπόμενες ποινές προσαυξάνονται κατά το ένα τρίτο σε περίπτωση που η σωματική και ψυχολογική βία ασκείται παρουσία ανήλικου παιδιού, ενώ προσαυξάνεται επίσης σε περιπτώσεις εγκύων γυναικών, όπως και για τους υπαίτιους εκείνους που διατηρούν μόνιμο δεσμό με το θύμα, ασχέτως από το αν έχουν παντρευτεί.

Η μήνυση για τέτοιες υποθέσεις από την στιγμή που θα κατατίθεται δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να αποσυρθεί. Η δικαιοσύνη, τέλος, σε περίπτωση σωματικής βλάβης θα έχει δικαίωμα να προχωρεί σε αυτεπάγγελτη δίωξη.