Τα σενάρια περί τρομοκρατικής απειλής για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διχάζουν τους ευρωπαίους, οι οποίοι τώρα ζητούν εξηγήσεις και περισσότερα στοιχεία από τις ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό πως στη σύσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο προσεκλήθη και η Τζέιν Χολ Λιουτ αναπληρωτής της αμερικανίδας υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τους λόγους που οδήγησαν την αμερικανική κυβέρνηση να απευθύνει προειδοποίηση για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων σε ευρωπαϊκές χώρες.

Προσερχόμενη στη σύσκεψη, η υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Ανεμί Τούρτελμπουμ δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που η Αμερική κάνει μία δήλωση για ολόκληρη την Ευρώπη. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε περισσότερες πληροφορίες».

Από την πλευρά της, η Τζέιν Χολ Λιουτ αρνήθηκε κάθε επαφή με τους δημοσιογράφους.

Ο συναγερμός που σήμανε από την Ουάσινγκτον εξόργισε και δίχασε τους Ευρωπαίους, διότι αντέδρασαν μεμονωμένα. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, επανέλαβε σήμερα την αντίθεσή του για τον τρόπο αντίδρασης, διότι «ενσπείρει τον τρόμο» και επανέλαβε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για την ενίσχυση του επιπέδου επιφυλακής στη Γερμανία, αντίθετα με ό,τι αποφασίσθηκε στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Σουηδία.

Από την άλλη πλευρά, ο συντονιστής της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζιλ ντε Κερσόβ που συμμετέχει στη σύνοδο του Λουξεμβούργου δήλωσε πως η τρομοκρατική απειλή στην Ευρώπη είναι «πραγματική».