Ο νέος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί επέμεινε σήμερα, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ότι είναι ανάγκη να βρεθεί μια λύση στη συριακή κρίση μέσω διαπραγματεύσεων και έκανε έκκληση «να εκδιωχθούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις» από τη Συρία.

«Η κρίση θα πρέπει να λυθεί μέσω διαπραγμάτευσης μεταξύ όλων των οργανώσεων και της κυβέρνησης, μέσω εκλογών και της δημοκρατία» είπε ο Ροχανί, η χώρα του οποίου θεωρείται ο σημαντικότερος σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην περιοχή.

Ο Ροχανί συναντήθηκε την Κυριακή στην Τεχεράνη με τον πρωθυπουργό της Συρίας Ουάελ αλ Χάλκι ο οποίος επισκέφθηκε το Ιράν για να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του προέδρου. Με την ευκαιρία αυτή ο Ιρανός πρόεδρος καταδίκασε «την παρουσία τρομοκρατών και τις ξένες παρεμβάσεις στη Συρία» και εξέφρασε την ελπίδα να αποκατασταθεί η ειρήνη και η δημοκρατία στο εγγύς μέλλον.

Τον Ιούλιο, απαντώντας στα συγχαρητήρια του Άσαντ για την εκλογή του, ο Ροχανί είχε δηλώσει βέβαιος ότι “με τις προσπάθειες ειρηνικών και φιλεύσπλαχνων δυνάμεων το μεγάλο συριακό έθνος (. . .) θα μπορέσει να ξεπεράσει” την κρίση.

Το Ιράν τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής λύσης στη Συρία όμως οι αντάρτες το κατηγορούν ότι εξοπλίζει το καθεστώς του Άσαντ, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει κατηγορηματικά.