Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις της Συρίας απέσπασαν από τις καθεστωτικές συριακές δυνάμεις τον έλεγχο σημαντικής αεροπορικής βάσης στο Χαλέπι έπειτα από πολύμηνες μάχες, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε και άλλων ανταρτικών οργανώσεων κατέλαβαν τα ξημερώματα τη βάση του Μένεγ», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις προσπαθούσαν να καταλάβουν την αεροπορική βάση εδώ και οκτώ μήνες, για να εμποδίσουν το συριακό καθεστώς να χρησιμοποιεί τα μαχητικά του αεροσκάφη για τον βομβαρδισμό των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχό τους.

Πολιορκούσαν τη βάση από τον Δεκέμβριο 2012 και είχαν κάνει δεκάδες απόπειρες να επιτεθούν εναντίον της, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο.

Η επιχείρηση κατάληψης της βάσης άρχισε με μία επίθεση αυτοκτονίας χθες, κατά την οποία καμικάζι ανατινάχθηκε μέσα σε τεθωρακισμένο όχημα στην είσοδο του κτιρίου που στεγάζει τη διοίκηση του στρατιωτικού αεροδρομίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντελραχμάν, ο καμικάζι ήταν σαουδαραβικής εθνικότητας.

Μετά την επίθεση, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, συνεπικουρούμενες από τζιχαντιστές, επιτέθηκαν και κατέλαβαν τη βάση.

Εδώ και λίγους μήνες, οι δυνάμεις των σύρων αντικαθεστωτικών κατέλαβαν επίσης στην περιοχή του Χαλεπίου το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αλ-Τζάρα και τη Βάση 80, η οποία είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου του Χαλεπίου.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπίου και οι αεροπορικές βάσεις Κβαϊρές και Ναϊράμπ εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των καθεστωτικών δυνάμεων.