Ο Αλί Αχμέτι, αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος της ΠΓΔΜ, DUI, επανέλαβε την άποψη ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Ανέφερε ότι υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση εκ μέρους του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για ονομασία «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας», η οποία είναι αποδεκτή για το DUI.

Ο αρχηγός του DUI υπογράμμισε ότι το κόμμα του θεωρεί πως είναι απαραίτητο να υπάρχει δημόσια συζήτηση για το ζήτημα της ονομασίας, ενώ ο κυβερνητικός του εταίρος VMRO-DPMNE τού Νίκολα Γκρούεφσκι διαφωνεί με αυτή την προσέγγιση.

Ο κ. Αχμέτι, σημειώνει το ΑΜΠΕ, επεσήμανε ότι τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα έχουν διαφορετικές απόψεις και όσον αφορά τα αποκαλούμενα «ταυτοτικά ζητήματα» ως μέρος της λύσης του ζητήματος της ονομασίας.

«Έπειτα από διαβουλεύσεις που είχαμε με αρκετούς διεθνείς παράγοντες, το DUI θεωρεί πως με την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας δεν πλήττεται η ταυτότητα των “Μακεδόνων” συμπολιτών μας, ενώ το VMRO-DPMNE έχει αντίθετη άποψη. Το VMRO-DPMNE επιμένει στο συνταγματικό όνομα της χώρας ως μέρος της λύσης, ενώ το DUI θεωρεί ότι αυτό δεν οδηγεί σε λύση και πως θα πρέπει να αναζητηθεί συμβιβασμός» ανέφερε ο κ. Αχμέτι.

Πρόσθεσε ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας θα διασφαλίσει ταχύτερη ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και συνεπώς ποιοτικότερη ζωή για τους πολίτες της και πως επ’ αυτού το DUI βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με το VMRO-DPMNE.

«Ο Νίκολα Γκρούεφσκι και το VMRO-DPMNE έχουν διάθεση για συμβιβασμό, ωστόσο επιθυμούν λύση η οποία θα ήταν η πλέον εγγύτερη του συνταγματικού ονόματος. Η “Μακεδονία” αυτή τη στιγμή είναι απομονωμένη κι εμείς πρέπει να αποφασίσουμε αν θα παραμείνουμε σε αυτήν την κατάσταση ή θα εξέλθουμε από την απομόνωση» σημείωσε.

Ακόμη, ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ εκτίμησε ότι στη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, στις 8 Αυγούστου, στην Ουάσιγκτον, θα εξεταστεί και το ζήτημα της ονομασίας.