Η κατάθεση της αναπληρώτριας βοηθού του Αμερικανού υπουργείου Άμυνας, Λάουρας Κούπερ, έκανε λόγο για σύγχυση και ανησυχία στον μηχανισμό εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, μετά την καθυστέρηση χορήγησης της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τον Λευκό Οίκο, χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση.

Πρόκειται για την τελευταία, από μία σειρά καταθέσεων, οι οποίες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν και αποκαλύπτει τις εσωτερικές μηχανορραφίες στην αμερικανική κυβέρνηση, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφηνε να εννοηθεί ότι η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, οικονομικού ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων, θα καθυστερήσει να χορηγηθεί, μέχρι που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι θα ανακοίνωνε την έναρξη διεξαγωγής μιας έρευνας, σε βάρος ενός σημαντικού πολιτικού αντιπάλου του Τραμπ.

Επρόκειτο για τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ. Ο Μπάιντεν διεκδικεί το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών για τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο Νοέμβριο, ενώ θεωρείται ένας από τους βασικούς πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων δημοσιοποίησαν χθες τις καταθέσεις της Καθρίν Κροφτ και του Κρίστοφερ Άντερσον, συμβούλων του πρεσβευτή Κουρτ Βόλκερ για την αμερικανική πολιτική απέναντι στην Ουκρανία αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.

Οι αποκαλύψεις έγιναν δύο ημέρες πριν η έρευνα που διεξάγουν οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εισέλθει -από αύριο- στο κρίσιμο στάδιο των δημόσιων καταθέσεων.

Πρόκειται για τις πρώτες τηλεοπτικές καταθέσεις επί τη βάσει καταγγελιών ότι ο πρόεδρος Τραμπ καθυστέρησε -παραβιάζοντας το πλαίσιο άσκησης των εξουσιών του- την χορήγηση της βοήθειας προς την Ουκρανία, προκειμένου να κλιμακώσει την άσκηση πιέσεων, για την διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν.

Αύριο, αλλά και την Παρασκευή, οι Αμερικανοί διπλωμάτες Ουίλιαμ Τέιλορ, Τζορτζ Κεντ και Μαρί Γιοβάνοβιτς, αναμένεται να εκφράσουν δημοσίως, τις ανησυχίες τους, τις οποίες εξέφρασαν προηγούμενα στις καταθέσεις κεκλεισμένων των θυρών που έχουν δώσει και σύμφωνα με τις οποίες, η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησε να συσχετίσει την αμυντική βοήθεια, με την διεξαγωγή ερευνών, που θα βοηθούσαν πολιτικά τον πρόεδρο Τραμπ.

Η δημόσια κατάθεση των μαρτύρων ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων θα μεταδοθεί από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ, αλλά και την καλωδιακή τηλεόραση κι αναμένεται ότι θα την παρακολουθήσουν εκατομμύρια τηλεθεατές, καθώς οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να εδραιώσουν δημόσια, την επιχειρηματολογία τους, για την απομάκρυνση του Τραμπ από την προεδρία των ΗΠΑ.