Η Τουρκία θα συνεχίσει τις απελάσεις τζιχαντιστών τρομοκρατών στις χώρες καταγωγής τους, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Κάποιες χώρες έχουν αρχίσει να πανικοβάλλονται μετά την έναρξη της διαδικασίας επαναπατρισμού των ξένων τζιχαντιστών. Η Τουρκία ανησυχεί για αυτό το ζήτημα για χρόνια, ας αφήσουμε τους άλλους να ανησυχούν τώρα», τόνισε ο Ερντογάν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ενόψει της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει η Daily Sabah.

Από το αεροδρόμιο της Άγκυρας προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, o Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα πει στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν τηρήσει τη δέσμευση που έκαναν τον προηγούμενο μήνα να απομακρύνουν τους Κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής YPG από τη μεθόριο μεταξύ Συρίας- Τουρκίας.

«Θα του πω, με έγγραφα για να το στηρίξουν, ότι η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε (για τη Συρία) δεν γίνεται πλήρως σεβαστή», δήλωσε ο Ερντογάν.

Συμφωνία που υπεγράφη στις 17 Οκτωβρίου κατά την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς στην Άγκυρα άνοιξε τον δρόμο για την αναστολή της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας, η οποία είχε ξεκινήσει στις 9 Οκτωβρίου στη βορειοανατολική Συρία και είχε στόχο να εκδιώξει από την περιοχή την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Η συμφωνία προβλέπει την απομάκρυνση της YPG από την τουρκική μεθόριο και τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 32 χιλιομέτρων σε βάθος κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων.

Βάσει μια ξεχωριστής συμφωνίας στην οποία κατέληξε η Τουρκία με τη Ρωσία στις 22 Οκτωβρίου η Μόσχα δεσμεύθηκε να απομακρύνει την YPG από άλλες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας σε συνεργασία με τον συριακό στρατό και να ξεκινήσει κοινές περιπολίες με τον τουρκικό στρατό στο συριακό έδαφος.

«Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατό να πούμε ότι οι ομάδες των τρομοκρατών έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή», τόνισε ο Ερντογάν. «Ούτε η Ρωσία ούτε οι ΗΠΑ είναι σε θέση να απομακρύνουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις βάσει του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος», πρόσθεσε.

Απελάσεις τζιχαντιστών

Η Τουρκία ξεκίνησε την απέλαση συλληφθέντων τζιχαντιστών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, όπως είχε προειδοποιήσει ο υπουργός Εσωτερικών κ Σοϊλού την περασμένη εβδομάδα.

Οι απελάσεις ξεκίνησαν με έναν Αμερικανό υπήκοο. Η απέλαση του αμερικανού τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς μεθαύριο επισκέπτεται τις ΗΠΑ ο Ταγίπ Ερντογάν για να πραγματοποιήσει την πολυσυζητημένη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σημειώνεται πως ένα θρίλερ εκτυλίχθηκε τη Δευτέρα στον Έβρο, όπου οι ελληνικές Αρχές δεν επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα μας Αμερικανού υπηκόου, αραβικής καταγωγής, ο οποίος είχε συλληφθεί στην Τουρκία και ζήτησε να εισέλθει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σήμερα το πρωί, Τούρκοι αστυνομικοί που συνόδευαν τον άνδρα πήγαν στον συνοριακό σταθμό στις Καστανιές Έβρου και ζήτησαν να εισέλθει στην Ελλάδα. Οι Τούρκοι αστυνομικοί επικαλέστηκαν ότι είχε συλληφθεί γιατί είχε υπερβεί τις ημέρες που δικαιούταν για την παραμονή του στην χώρα της.

Σημειώνεται, ότι από τον έλεγχο που διενεργήθηκε σε βάσεις δεδομένων ελληνικών και συνεργαζόμενων χωρών, δεν προέκυψε τίποτα σε βάρος του συγκεκριμένου, ο οποίος αρχικά δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να εισέλθει στην Ελλάδα και στη συνέχεια επέστρεψε στην Τουρκία, συνοδευόμενος πάντα από τους Τούρκους αστυνομικούς.

Σήμερα το απόγευμα, όμως, ο Αμερικανός αραβικής καταγωγής πήγε μόνος του αυτή την φορά στον ίδιο συνοριακό σταθμό και ζήτησε να μπει στην Ελλάδα.

Οι ελληνικές Αρχές δεν έκαναν δεκτό το αίτημά του και σφράγισαν το διαβατήριό του. Στη συνέχεια ο άνδρας επέστρεψε στην Τουρκία.