Τον υπηρεσιακό Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι κλήτευσαν για κατάθεση οι επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό την προεδρία των Δημοκρατικών, που διεξάγουν την έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Μέσα στην εβδομάδα έγινε γνωστό ότι ο Μαλβέινι δεν είχε πρόθεση να συμμορφωθεί με το αίτημα που του απηύθυναν (αρχικά) οι επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων για μία κατάθεσή του, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα. Έτσι, ο ίδιος σκοπεύει να αγνοήσει το σχετικό αίτημα για την κατάθεσή του, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο το «POLITICO» και την εφημερίδα «The Washington Post».

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων δεν θα είχαν την πρόθεση να επιτρέψουν την συμμετοχή υψηλόβαθμων συμβούλων του προέδρου σε μια τέτοια γελοία, κομματική και παράνομη διαδικασία και έτσι ούτε και η σημερινή το επιτρέπει» είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του, που διανεμήθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Χόγκαν Γκίντλεϊ.

Η πρόσκληση προς κατάθεση για τον Μαλβέινι, που είναι πρώην βουλευτής της Βουλής των Αντιπροσώπων και υψηλόβαθμος σύμβουλος και βοηθός του προέδρου Τραμπ, κλιμάκωσε την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα τελεί υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των Δημοκρατικών.

«Επί τη βάσει αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν στην έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ, αλλά και από δημοσιεύματα, πιστεύουμε ότι έχεις λάβει γνώση πρώτου βαθμού και διαθέτεις πληροφορίες, σχετικές με την έρευνα για την παραπομπή που διεξάγει η Βουλή των Αντιπροσώπων» ανέφεραν οι πρόεδροι των Επιτροπών, Εξωτερικών Υποθέσεων, Πληροφοριών και Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην επιστολή τους προς τον Μαλβέινι.

Ο Μαλβέινι αναδείχθηκε ως ένα κεντρικό πρόσωπο στην έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ, μέσω μιας δήλωσης που έκανε στις 17 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία, ο Λευκός Οίκος καθυστέρησε αμυντική βοήθεια προς την Ουκρανία.

«Έχω νέα για όλους: Ξεπεράστε το. Θα υπάρξει πολιτική επιρροή στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής» είχε δηλώσει ο Μαλβέινι, παρά το γεγονός ότι αργότερα, ο ίδιος ήρθε σε αντίθεση με τα λεγόμενά του.

Πριν αναλάβει τα καθήκοντα του υπηρεσιακού Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, ο Μαλβέινι ήταν υπεύθυνος για το Γραφείο Διαχείρισης του Προϋπολογισμού στον Λευκό Οίκο, το οποίο και αποφάσισε την καθυστέρηση χορήγησης της αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία, οικονομικού ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων, το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Μαλβέινι έχει ήδη αγνοήσει μία κλήση που του απηύθυναν οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο κι αναφορικά με την παράδοση εγγράφων στην έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ, ενώ και οι στενοί του συνεργάτες από τους οποίους ζητήθηκε να καταθέσουν, αρνήθηκαν να συνεργαστούν με την έρευνα.

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων καλούνται να αποφασίσουν αν ο πρόεδρος Τραμπ καθυστέρησε την χορήγηση της αμυντικής βοήθειας, προκειμένου να πιέσει το Κίεβο για την διεξαγωγή έρευνας από τις δικαστικές αρχές της Ουκρανίας σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν και του γιου του, Χάντερ.

Ο Μπάιντεν διεκδικεί το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου του 2020.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ αρνείται ότι έκανε κάτι παράνομο.