Αύξηση 5% σημειώθηκε στις αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο του 2013, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2012, ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού της Κροατίας Ντάρκο Λόρεντσιν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι, ανοδική ήταν η τάση που καταγράφηκε στις διανυκτερεύσεις την περίοδο Ιανουάριος-Ιούνιος 2013 (+4,5%) έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα θετικά –όπως είπε– αποτελέσματα στον τουρισμό.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η αύξηση στις αφίξεις τουριστών και τις διανυκτερεύσεις αποδεικνύει πως το τουριστικό προϊόν της Κροατίας είναι ανταγωνιστικό, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι «εξαιρετική, ξεπερνώντας τις προβλέψεις μας».

Αναφερόμενος στη μείωση (-12%) του αριθμού των Ρώσων επισκεπτών το πρώτο εξάμηνο του 2013, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ο πουργός σημείωσε πως το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών εξετάζουν το θέμα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης θεωρήσεων εισόδου στους Ρώσους επισκέπτες. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα εκδόθηκαν 30.000 θεωρήσεις εισόδου για Ρώσους τουρίστες, πρόσθεσε.

Ο υπουργός ανέφερε ότι, ο αριθμός των επισκεπτών από τη Μ. Βρετανία σημείωσε αύξηση 26% το πρώτο εξάμηνο του 2013 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012. Ανοδική ήταν και η τάση που επικράτησε στις αφίξεις επισκεπτών από τις σκανδιναβικές χώρες, τη Γαλλία και τη Βραζιλία, χώρα από την οποία καταγράφηκαν επισκέψεις μερικών χιλιάδων τουριστών, είπε ο υπουργός.

Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον για την Κροατία – ως τουριστικό προορισμό – «ανθεί» στην Ισπανία, έπειτα από την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την τοποθέτηση του 21% των ερωτηθέντων που συμμετείχε σε έρευνα της ιστοσελίδας TripAdvisor που διεξήχθη στην Ισπανία τον Ιούνιο. Το 57% των ερωτηθέντων δήλωσε πως ενδιαφέρεται να κάνει διακοπές στην Κροατία, ανεξάρτητα από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Η έρευνα του TripAdvisor έγινε σε δείγμα 1825 ατόμων. Τους τελευταίους δώδεκα μήνες το TripAdvisor κατέγραψε 32% αύξηση στις διαδικτυακές (on line) «περιηγήσεις» για την Κροατία, στην Ισπανία. Οι επισκέπτες από την Ισπανία κατατάσσουν την Κροατία ως ένα από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη.