Η κυβέρνηση του Ιράν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την επέμβαση των ένοπλων δυνάμεων στην αιγυπτιακή πολιτική ζωή, έπειτα από τα αιματηρά επεισόδια στο Κάιρο, όπου ο στρατός και η αστυνομία άνοιξαν πυρ εναντίον υποστηρικτών του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 42 άνθρωποι.

«Η επέμβαση των ένοπλων δυνάμεων στα αιγυπτιακά πολιτικά πράγματα είναι απαράδεκτη και ανησυχητική», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων MEHR ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Αραγσί, τονίζοντας ότι η Τεχεράνη «καταδικάζει το θάνατο αθώων» ανθρώπων.

Ο Αραγσί εκτίμησε επίσης ότι «η πόλωση της αιγυπτιακής κοινωνίας» είναι ιδιαίτερα «επικίνδυνη», προειδοποιώντας ότι «οι δυτικοί και το σιωνιστικό καθεστώς (σ.σ. το Ισραήλ)» δεν «θέλουν μια ισχυρή Αίγυπτο».

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Αιγύπτου κατήγγειλαν το γεγονός ότι ο στρατός και η αστυνομία άνοιξαν πυρ κατά την διάρκεια μιας συγκέντρωσης υπέρ του Μόρσι έξω από το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, ενώ ο στρατός ανέφερε ότι αντέδρασε σε μια επίθεση «τρομοκρατών» εναντίον των εγκαταστάσεών του.

Οι επαφές του Ιράν με την Αίγυπτο είχαν ξαναρχίσει μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ωστόσο οι δύο χώρες δεν έχουν αποκαταστήσει πλήρως τις διπλωματικές τους σχέσεις, κυρίως λόγω των διαφορών τους όσον αφορά την σύγκρουση στη Συρία.