Το περιοδικό Business Insider συνεργάστηκε με την εταιρία ερευνών Morning Consult ώστε να αποκαλυφθεί η πραγματική εικόνα των αμερικανών εργαζομένων.

Μέσα σε όλα, η έρευνα μάς λέει πως πάνω από το 1/4 του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ δεν έχει πάρει καμία αύξηση μέσα σε 3 χρόνια. Κάποιοι μάλιστα, ποτέ!

Το Business Insider ισχυρίζεται πως οι οικονομολόγοι με τους οποίους επικοινώνησε θεωρούν το γεγονός μη φυσιολογικό και υποθέτουν πως αυτό έχει να κάνει με την έμφαση που δίνουν πλέον οι εταιρίες στους μετόχους τους παρά στο προσωπικό ή τους πελάτες τους.

Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που η ανεργία στην Αμερική βρίσκεται σε χαμηλό ιστορικό 50ετίας, ένας παραδοσιακός δείκτης μιας υγιούς οικονομίας.

Κι ενώ το 60% των συμμετεχόντων στη μελέτη παραδέχτηκαν πως πήραν αύξηση τον τελευταίο χρόνο (κι ένα επιπλέον 11% στα 2-3 προηγούμενα χρόνια), υπήρχε κι αυτό το 14% που δεν πήρε αύξηση μέσα στην τριετία και, ακόμα χειρότερα, ένα 10% που δεν έχει πάρει ποτέ του αύξηση.

Οι οικονομολόγοι εξήγησαν πως αυτό συμβαίνει γιατί το εργατικό δυναμικό έχει απωλέσει τη διαπραγματευτική του ισχύ, παρά τα ισχνά ποσοστά της ανεργίας.

«Υπάρχει αυτή η ιδέα ότι οι μέτοχοι αξίζουν το μεγαλύτερο μερίδιο των κερδών μιας εταιρίας, αντί για μια ισορροπημένη κατανομή μεταξύ εργαζομένων και καταναλωτών», λέει χαρακτηριστικά η επικεφαλής οικονομολόγος της έρευνας, Rachel Premack.

Μια πεποίθηση που υποστηρίζει και ο καθηγητής του University of Washington, Jake Rosenfeld, βλέποντας περαιτέρω ως λόγους τη μειωμένη παρουσία των εργατικών σωματείων, αλλά και τη γενικότερη χαλάρωση της εργατικής νομοθεσίας.

Το φαινόμενο μάλιστα της απουσίας αύξησης πλήττει περισσότερο τις ηλικιακές ομάδες 39-54 ετών…