Γκορμπατσόφ: Το τέλος του ψυχρού πολέμου ήταν μια κοινή νίκη

«Οι δυτικοί πολιτικοί και πρωτίστως οι Αμερικανοί αυτοανακηρύχθηκαν νικητές»


ΚΟΣΜΟΣ
5:22
22/10/2019
Γκορμπατσόφ: Το τέλος του ψυχρού πολέμου ήταν μια κοινή νίκη
6
loading

Το τέλος του ψυχρού πολέμου ήταν μια κοινή νίκη, αλλά η Δύση αυτοανακηρύχθηκε νικήτρια χωρίς να σκέφτεται πως θα το εκλάβουν αυτό στη Ρωσία. Την άποψη αυτή διατυπώνει ο πρώτος και τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, με αφορμή την 30η επέτειο από την πτώση του τείχους του Βερολίνου αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει σήμερα το Ίδρυμα Γκορμπατσόφ.

Στην συνέντευξη του ο τιμηθείς με το βραβείο Νόμπελ τελευταίος σοβιετικός ηγέτης μιλάει για τα νεανικά του χρόνια, για τον «ψυχρό πόλεμο», εκφράζει τις ανησυχίες του για τον νέο ανταγωνισμό των εξοπλισμών και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι ρωσο- γερμανικές σχέσεις.

Την συνέντευξη πήρε ο εκδότης της εφημερίδας Στέφαν Άουστ.

«Το τέλος του ψυχρού πολέμου ήταν δική μας κοινή νίκη, αλλά οι δυτικοί πολιτικοί και πρωτίστως οι Αμερικανοί αυτοανακηρύχθηκαν νικητές. Και το διακήρυτταν αυτό παντού» λέει ο Γκορμπατσόφ και προσθέτει : «Μάλιστα δεν σκέφτηκαν, πως αυτό θα εκληφθεί από τη Ρωσία, από τους Ρώσους, που τόσα έκαναν για να τερματισθεί ο ψυχρός πόλεμος και ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών. Ούτε επίσης σκέφθηκαν πως αυτό θα επηρεάσει την πολιτική και τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης».

Σύμφωνα με τον Γκορπματσόφ, η Δύση άρχισε να συμπεριφέρεται κατά τέτοιο τρόπο σαν να επιτρέπεται να κάνει τα πάντα, «να κάνει χρήση ισχύος χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες και να επιβάλλει τους όρους της…».

«Στην Ευρώπη αντί να οικοδομήσουν μια νέα αρχιτεκτονική κοινής ασφάλειας, ακολούθησαν τον δρόμο της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ανακηρύσσοντας τη συμμαχία ως εγγυητή της ασφάλειας στην ήπειρο μας και εκτός των ορίων της», λέει ο Γκορπματσόφ, εκτιμώντας ότι «οι δυτικοί πολιτικοί δεν άντεξαν τις δοκιμασίες της νέας εποχής. Και σ’ αυτό βρίσκεται η πρωταρχική αιτία των σημερινών προβλημάτων».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Ντροπή

  Ο πρόεδρος που πρόδωσε την υπερδύναμη Σοβιετική Ένωση, κατάντησε να διαφημίζει πίτσες στην Αμερική!

 2. avatar Ιστορικό φαινόμενο

  Μόνοι σας καταρρεύσατε χωρίς ούτε μια ντουφέκια ούτε καν μια διαδήλωση. Η σιδηρά ΕΣΣΔ ήταν ένας χάρτινος πύργος πνιγμένος στη φτώχεια και τη διαπλοκή των κομμισαριων που κανείς δεν νομιμοποιειτο να ελέγξει. Ιστορικό φαινόμενο: καμία υπερδύναμη στην ιστορία δεν κατέρρευσε τόσο εύκολα.

 3. avatar τι λέει

  ο πωλητής της σοβιετίας ..

 4. avatar Ο Γκορμπατσόφ ειχε απόλυτο δίκαιο

  Η ΕΣΣΔ ηταν ενα έκτρωμα από ανεξάρτητα κράτη που βρέθηκαν δια της βίας υπό τον σιδηρούν έλεγχο της Κομμουνιστικής Μόσχας. Αυτο που έκανε ο Γκορμπι θα ήταν και μια τεράστια ευκαιρία για παγκόσμια ειρήνη χωρις στρατιωτικούς ανταγωνισμούς πυρηνικά για το κοινό καλό της ανθρωπότητας. Αντι για αυτό ουτε η Ευρωπη δεν προσπάθησε να την εντάξη ισότιμα
  στην Ένωση , ουτε το ΝΑΤΟ την σεβάστηκε . Αντίθετα το είδαν σαν ευκαιρία για πλιάτσικο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και προσπάθησαν να ιδιωτικοποιήσουν για ψίχουλα όλον αυτόν τον πλούτο . Πράγμα που σταμάτησε ο Πούτιν πολλές φορές με ανορθόδοξο τρόπο σε σχέση με τον ανίκανο μεθυστικα Γιέλτσιν. Χάθηκε μια μεγάλη ειρηνική ευκαιρία για την ανθρωπότητα .Θα ακολουθήσει η Σταλινική αγόρευση του εισαγγελέα και κομματικού ψάλτη συντρόφου Γιούρι .

 5. avatar Social Distortion.

  Η μεγάλη Σοβιετική Ένωση, ο τρομερός Κόκκινος Στρατός, ο Κουμμουνισμός, κατέρρευσε σαν χάρτινο πύργος χρεοκοπημενος, χωρίς να πέσει ούτε μια ντουφεκιά.
  Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

 6. avatar ΑΣΤΑΚΟΣ

  Την άποψη αυτή διατυπώνει ο πρώτος και τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει