Νικητής των βουλευτικών εκλογών, που έγιναν στις 6 Οκτωβρίου  στην Πορτογαλία, είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα με ποσοστό 36,34% των ψήφων.

Εξασφάλισε 108 έδρες από τις 230 του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Έπειτα από την καταμέτρηση των ψήφων των εκλογικών περιφερειών του εξωτερικού, το Σοσιαλιστικό Κόμμα περνά από τις 106 στις 108 έδρες και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (κεντροδεξιά) κερδίζει επίσης δύο έδρες, κάτι που δεν αλλάζει τον συσχετισμό δυνάμεων στη Συνέλευση.

Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, που είχε εκλέξει 86 βουλευτές στις προηγούμενες εκλογές του 2015, είναι η πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη, αλλά με τους 108 βουλευτές του δεν φθάνει την απόλυτη πλειοψηφία των 116.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (κεντροδεξιά) ήρθε δεύτερο με ποσοστό 27,76% των ψήφων και 79 έδρες, έναντι 89 προηγουμένως, ενώ οι χριστιανοδημοκράτες των CDS-PP (Δημοκρατικό Κοινωνικό Κέντρο – Λαϊκό Κόμμα) εξασφάλισαν το 4,22% των ψήφων και πέντε έδρες έναντι 18 προηγουμένως.

Το Μπλοκ της Αριστεράς παραμένει τρίτο κόμμα διατηρώντας τις 19 έδρες του με ποσοστό 9,52% των ψήφων, ενώ ο συνασπισμός Κομμουνιστών-Πρασίνων (CDU) έχασε έδαφος συγκεντρώνοντας το 6,33% των ψήφων και εκλέγοντας 12 βουλευτές από 17 το 2015.

Το κόμμα PAN, που προτάσσει την προστασία των ζώων και της φύσης, συγκέντρωσε ποσοστό 3,32% των ψήφων και αύξησε τις έδρες του από μία σε τέσσερις.

Τρία νέα κόμματα εισήλθαν στη Βουλή με ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 1% των ψήφων και από μία έδρα το καθένα: το Chega! («Αρκετά!», λαϊκιστική δεξιά), η Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία (φιλελεύθεροι) και το Livre (Ελεύθερο – αριστερά).

Στις εκλογές καταγράφηκε ποσοστό αποχής-ρεκόρ για βουλευτικές εκλογές, 51,43% έναντι 43,07% το 2015.

Ο Κόστα, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2015 χάρη σε μια κοινοβουλευτική συμμαχία με κόμματα της αριστεράς, ετοιμάζεται να κυβερνήσει, αυτή τη φορά χωρίς να έχει συνάψει επίσημη συμφωνία με τους εταίρους του.

Θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους κατά περίπτωση, περιλαμβανομένης της ψήφισης των επόμενων προϋπολογισμών. Καθώς η σοσιαλιστική κοινοβουλευτική ομάδα είναι από μόνη της μεγαλύτερη από όλη τη δεξιά μαζί, θα μπορούσε να αρκεστεί στην αποχή των υπόλοιπων αριστερών κομμάτων ώστε να περνάει τους νόμους.

Ο Κόστα, ο οποίος έχει λάβει ήδη την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ανακοίνωσε την Τρίτη τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, στην οποία παραμένουν 14 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο, σε σύνολο 19 χαρτοφυλακίων.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.