Ο εκλεγμένος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί έδωσε σήμερα την πρώτη του συνέντευξη Τύπου έχοντας ήδη δεσμευτεί η εκλογή του να οδηγήσει σε αλλαγές σε όλους τους τομείς στο Ιράν ύστερα από οκτώ χρόνια συντηρητικής διακυβέρνησης της χώρας.

Δεν πρέπει ωστόσο να αναμένει κανείς ότι «όλα θα διευθετηθούν μέσα σε μια νύχτα» υπογράμμισε ο 64χρονος μετριοπαθής ιερωμένος που εξελέγη την Παρασκευή, με ποσοστό 50,68%, από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, για να διαδεχτεί τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Τα σημαντικά σημεία του προγράμματός του έχουν ήδη γίνει γνωστά: διαπραγμάτευση με τις μεγάλες δυνάμεις για να μειωθεί η πίεση των κυρώσεων, κυβέρνηση μετριοπαθών και τεχνοκρατών, βοήθεια στους πιο αδύναμους.

Στη συνέντευξη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ροχανί διατήρησε τη γραμμή του ισλαμικού καθεστώτος όσον αφορά το πυρηνικό θέμα αποκλείοντας οποιαδήποτε διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου, αλλά δεσμεύτηκε να υπάρξει περισσότερη «διαφάνεια» στις δραστηριότητες αυτές.

Ο Ροχανί ,που υποστηρίχτηκε από τους μεταρρυθμιστές, είπε ότι η «εποχή» των αιτημάτων της Δύσης για διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου «έχει παρέλθει», λέγοντας πως υπάρχουν «πολλοί τρόποι για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, καθώς το Ιράν θα επιδείξει περισσότερη διαφάνεια για να δείξει ότι οι δραστηριότητές του είναι σύμφωνες με τους διεθνείς κανόνες».

«Το βασικό είναι να υπάρξουν πιο δυναμικές διαπραγματεύσεις με την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία). Το πυρηνικό πρόβλημα δεν μπορεί να διευθετηθεί παρά μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων. Οι απειλές και οι κυρώσεις δεν φέρουν αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

«Οι κυρώσεις είναι άδικες, ο ιρανικός λαός δεν φταίει σε τίποτε για να τις υφίσταται. Οι πυρηνικές μας δραστηριότητες είναι νόμιμες. Οι κυρώσεις είναι σε βάρος της Δύσης και ωφελούν μόνο το Ισραήλ», πρόσθεσε ο Ροχανί, καθώς οι διεθνείς κυρώσεις έχουν προκαλέσει οικονομική κρίση στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Οι προσδοκίες του λαού είναι πολύ μεγάλες, κυρίως για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης μιας χώρας που πλήττεται από τις διεθνείς κυρώσεις λόγω του επίμαχου ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πυρηνικό θέμα, «ο Ροχανί θα χρησιμοποιήσει την εμπειρία του στην διπλωματία για να μειωθεί η πίεση των κυρώσεων μέσω μιας διαπραγμάτευσης» με τις μεγάλες δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλός του επί των οικονομικών Μοχαμάντ Μπαγέρ-Νομπάχτ.

Οι χώρες της Δύσης και η Ρωσία δέχτηκαν θετικά την εκλογή του Ροχανί και η Ουάσινγκτον δήλωσε έτοιμη να «συνεργαστεί στο πυρηνικό θέμα» με τον ιρανό πρόεδρο. Μόνο το Ισραήλ εξέφρασε επιφυλάξεις, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να διατηρήσει την πίεση επί του Ιράν για να το υποχρεώσει να σταματήσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες.

Ο Ροχανί, που είχε αποκτήσει το προσωνύμιο «σεΐχης της διπλωματίας», ήταν επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά από το 2003 έως το 2005 υπό την προεδρία του μεταρρυθμιστή Μοχαμάντ Χαταμί. Τότε το Ιράν είχε δεχτεί την αναστολή της δραστηριότητάς του στον εμπλουτισμό ουρανίου ύστερα από διαπραγματεύσεις με την ευρωπαϊκή τρόικα (Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία).

Όσον αφορά τον διάλογο με τις ΗΠΑ, ο νέος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «κάθε διάλογος με την Ουάσινγκτον πρέπει να διεξαχθεί σε βάση ισότητας και αμοιβαίου σεβασμού και υπό ορισμένες προϋποθέσεις», επικαλούμενος κυρίως την ανάγκη η Ουάσινγκτον να «αναγνωρίσει τα δικαιώματα στην πυρηνική ενέργεια» της χώρας του.

Όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία, ένα ακόμη θέμα αντιπαράθεσης με τη Δύση, με το Ιράν να στηρίζει το καθεστώς Ασαντ, ο Ροχανί υπογράμμισε ότι η «συριακή κρίση πρέπει να επιλυθεί από τον συριακό λαό. Είμαστε κατά της τρομοκρατίας, του εμφυλίου πολέμου και της ξένης ανάμιξης. Η σημερινή κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ πρέπει να παραμένει στη θέση της και να είναι σεβαστή από τις άλλες χώρες έως τις προσεχείς προεδρικές εκλογές του 2014 και τότε ο λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει».

Ο Ροχανί που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 3 Αυγούστου, υποσχέθηκε κατά την προεκλογική του εκστρατεία περισσότερη ευελιξία στον διάλογο με τη Δύση, αλλά η νίκη του δεν πρόκειται να σημάνει ρήξη στην πολιτική του Ιράν, καθώς οι στρατηγικής σημασίας φάκελοι όπως τα πυρηνικά και οι διεθνείς σχέσεις τελούν υπό την άμεση εποπτεία του ανώτατου πνευματικού ηγέτη και πρώτου στην ιεραρχία του καθεστώτος Αλί Χαμενεΐ.

Όπως ορίζει το Σύνταγμα, ο πρόεδρος είναι δεύτερος στην ιεραρχία του κράτους.

Σύμφωνα με τον Νομπάχτ, που αναμένεται να συμμετάσχει στην προσεχή κυβέρνηση, «ο Ροχανί θα εντάξει στην κυβέρνησή του μεταρρυθμιστές, μετριοπαθείς συντηρητικούς, κεντρώους και πρόσωπα που δεν ανήκουν στο χώρο της πολιτικής».

Ο Ροχάνι υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα αναπτύξει τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της συριακής σύγκρουσης.

«Η προτεραιότητα της κυβέρνησής μου είναι η ενίσχυση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες, τις χώρες του Περσικού Κόλπου και τις αραβικές που έχουν στρατηγική σημασία και είναι αδέλφια μας», είπε τη στιγμή που οι σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου επιδεικνύουν ιδιαίτερη καχυποψία στις σχέσεις με το σιιτικό Ιράν, κατηγορώντας το ότι επεμβαίνει στις εσωτερικές τους υποθέσεις.