Ένας Νιγηριανός πέθανε από ασιτία τον Ιούνιο σε κέντρο κράτησης μεταναστών της Ιαπωνίας εξαιτίας της απεργίας πείνας που έκανε, ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική υπηρεσία μετανάστευσης, αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά ότι υπάρχει τέτοιο περιστατικό.

«Νεκροψία αποκάλυψε ότι ο άνδρας πέθανε από την ασιτία», δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας.

Ο άνδρας, που ήταν περίπου 40 ετών, το όνομα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, πέθανε στις 24 Ιουνίου αφού έχασε τις αισθήσεις του στο κέντρο κράτησης Ομούρα που βρίσκεται στο νησί Κιουσού.

Έκανε απεργία πείνας επί ένα μήνα και τρεις εβδομάδες για να διαμαρτυρηθεί επειδή τον κρατούσαν επί περισσότερα από τρία χρόνια, διευκρίνισαν δικηγόροι.

Πρόκειται για τον δέκατο τέταρτο θάνατο σε ιαπωνικό κέντρο κράτησης από το 2007, σύμφωνα με τον δικηγορικό σύλλογο της Ιαπωνίας.

Ο άνδρας είχε χάσει 13 κιλά μέσα σε περίπου τρεις εβδομάδες, το διάστημα που χρειάστηκαν οι δεσμοφύλακες για να καταλάβουν ότι κάνει απεργία πείνας, επιβεβαίωσε η υπηρεσία μετανάστευσης, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Είχε εισέλθει στην Ιαπωνία το 2000 και κρίθηκε ένοχος για διάφορα αδικήματα, κυρίως κλοπή. Είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους το 2015 και στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε κέντρο κράτησης της Οζάκα, όπου έλαβε την εντολή για την απέλασή του. Από το 2016 βρισκόταν στο κέντρο Ομούρα.

«Οι συνθήκες κράτησης επιδεινώθηκαν», κατήγγειλε ο δικηγορικός σύλλογος της Ιαπωνίας τον Αύγουστο, ενώ ζήτησε από τις αρχές να ερευνήσουν τον θάνατό του.

Μετά τον θάνατο του Νιγηριανού η υπηρεσία μετανάστευσης άφησε ελεύθερους τους απεργούς πείνας για να τους συλλάβει ξανά μετά από δύο εβδομάδες, επεσήμανε η ίδια πηγή.

Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν την πρακτική αυτή η οποία θεωρούν ότι έχει στόχο να δείξει στους άλλους κρατούμενους ότι τα αιτήματά τους δεν θα οδηγήσουν στην οριστική τους απελευθέρωση.

Εδώ και καιρό οι κρατούμενοι μετανάστες καταγγέλλουν τις συνθήκες διαβίωσής τους στα κέντρα, κυρίως τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι δεσμοφύλακες τις ιατρικές τους ανάγκες.

Περίπου 200 μετανάστες που κρατούνται στην Ιαπωνία έχουν αρνηθεί να δεχθούν τροφή τους τελευταίους τέσσερις μήνες και 36 εξ αυτών εξακολουθούσαν να κάνουν απεργία πείνας στις 25 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης της χώρας.

Η Ιαπωνία δέχεται πολύ λίγους μετανάστες και αιτούντες άσυλο, από τους οποίους ζητεί μεγάλο αριθμό αποδεικτικών και δικαιολογητικών, ενώ οι μετανάστες κρατούνται συχνά για μεγάλα χρονικά διαστήματα αναμένοντας να εξεταστεί η υπόθεσή τους.