Η Ευρώπη θέλει να εξαιρέσει τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τη μουσική βιομηχανία από την προτεινόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος ο οποίος είναι αρμόδιος για το εμπόριο.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση στη Μαδρίτη, ο Κάρελ ντε Χουχτ δήλωσε ότι τα κράτη-μέλη της Ένωσης θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν την προστασία αυτών των βιομηχανιών παρόλο που ο ίδιος είναι πρόθυμος να συζητήσει ενδεχόμενες εξαιρέσεις, όταν πολιτιστικά προϊόντα διανέμονται μέσω του Διαδικτύου.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει να εξασφαλιστεί μια συμφωνία σχετικά με μια κοινή διαπραγματευτική στάση της ΕΕ κατά τη σύνοδο των υπουργών Εμπορίου στις 14 Ιουνίου.

Η Γαλλία, η οποία υπερασπίζεται εδώ και καιρό μια “πολιτιστική εξαίρεση” στις εμπορικές συναλλαγές για την προστασία των ευρωπαϊκών τεχνών από τις καθοδηγούμενες από το Χόλιγουντ δυνάμεις της αγοράς, απειλούσε να εμποδίσει την έναρξη των συνομιλιών ΕΕ-ΗΠΑ και εξασφάλισε υποστήριξη από άλλα κράτη της ΕΕ για τον περιορισμό του εύρους τους.

“Αυτό που έχει ειπωθεί στο κοινό είναι ότι είμαστε έτοιμοι να πουλήσουμε την πολιτιστική ποικιλομορφία μας στους Αμερικανούς για να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία. Κάτι που απέχει πολύ από την αλήθεια”, δήλωσε ο ντε Χουχτ.

“Εμείς ποτέ δεν θα εξετάσουμε ή θα συζητήσουμε περιορισμούς σε αυτό που κάνουν τώρα τα κράτη-μέλη για να υποστηρίξουν τις ταινίες τους, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο ή τις μουσικές τους δραστηριότητες”, πρόσθεσε.

Σημείωσε όμως ότι θα ζητήσει από τις χώρες της ΕΕ να εξετάσουν το κατά πόσο θα είναι έτοιμες να χαλαρώσουν τους ισχύοντες κανόνες, όταν τα πνευματικά αυτά δημιουργήματα θα διανέμονται στο Διαδίκτυο.