Δεκαπέντε αντάρτες του Κινήματος της 23ης Μαρτίου (Μ23) βρήκαν τον θάνατο και 21 τραυματίσθηκαν, ενώ από την πλευρά του ο στρατός μετράει 4 νεκρούς και 6 τραυματίες από τις χθεσινές μάχες που σημειώθηκαν κοντά στη Γκόμα, στα ανατολικά της ΛΔ του Κονγκό, ανακοίνωσε σήμερα από την Κινσάσα η κυβέρνηση, όμως τον απολογισμό αυτό διαψεύδουν οι αντάρτες.

«Ο απολογισμός από τις συγκρούσεις της Δευτέρας 20 Μαρτίου κάνει λόγο για 15 νεκρούς και 21 τραυματίες μεταξύ των ψευδοστασιαστών του Μ23, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις αριθμούν 4 νεκρούς και 6 τραυματίες», ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Λαμπέρ Μέντε, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Έξι επιτιθέμενοι αιχμαλωτίστηκαν» από τις ένοπλες δυνάμεις της ΛΔ του Κονγκό, ενώ «άλλοι δύο είχαν συλληφθεί από τον πληθυσμό και παραδόθηκαν στην εθνική αστυνομία του Κονγκό. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται ένας ανήλικος», δήλωσε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας «παράδειγμα προς μίμηση» την στάση των κατοίκων, που συμμετείχαν στη σύλληψη αυτή.

Σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, το αντάρτικο κίνημα διέψευσε τον απολογισμό. «Δύο αξιωματικοί» των ενόπλων δυνάμεων βρήκαν τον θάνατο και «πολλοί» στρατιώτες τραυματίσθηκαν χθες, ενώ το Μ23 στην τάξεις του είχε «μόνον δύο τραυματίες», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Βιανέ Καζαράμα, εκπρόσωπος του κινήματος.

Η επανάληψη των συρράξεων μεταξύ στρατού κι ανταρτών ξεκίνησε λίγο πριν από την αυριανή άφιξη στη χώρα του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών. Στη διάρκειά της προβλέπεται και μία στάση στη Γκόμα, πρωτεύουσας της ταραχώδους επαρχίας του Βορείου Κίβου, πριν από την επίσκεψη στο Κιγκάλι (Ρουάντα) και στο Έντεμπε (Ουγκάντα).

Ο Λαμπέρ Μέντε επιβεβαίωσε πως οι μάχες, που εξανάγκασαν εκατοντάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν χθες τις εστίες τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, συνεχίζονταν και σήμερα στην ίδια ζώνη. Ο στρατός και το Μ23 αλληλοκατηγορούνται για την επανέναρξη των εχθροπραξιών.

Για τον ίδιο «το Μ23 και όσοι το υποστηρίζουν στην περιοχή σκοπίμως πραγματοποίησαν την επίθεση αυτή με στόχο να επιβραδύνουν την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή, κάτι που μεθόδευαν επί πολλά έτη» και αποβλέποντας στο «να αποτρέψουν την ανάπτυξη της ταξιαρχίας του ΟΗΕ».

Οι αναλυτές του ΟΗΕ κατηγορούν τη Ρουάντα και την Ουγκάντα για υποστήριξη του Μ234, πράγμα που αρνούνται οι δύο γείτονες της ΛΔ του Κονγκό, σε παραβίαση της σχετικής συμφωνίας που υπέγραψαν στα τέλη Φεβρουαρίου στην Αντίς Αμπέμπα 11 Αφρικανικές χώρες, ανάμεσά τους και οι δύο προαναφερθείσες, για να μην υποστηρίζουν κανένα ανταρτικό κίνημα.