Coca-Cola Company και PepsiCo έχουν χρυσά προϊόντα, υπερεπιτυχημένες συνταγές που θα έλεγε κανείς πως δεν θα πείραζαν με τίποτα.

Μόνο που το επιχειρηματικό δαιμόνιο δεν καταλαγιάζει, αναζητώντας την αμέσως επόμενη κίνηση που θα εξασφαλίσει ακόμα περισσότερα κέρδη. Στα χαρτιά τουλάχιστον.

Εδώ θα μιλήσουμε για αποτυχημένες ενέργειες που είναι σήμερα θρυλικές για όλους τους λάθος λόγους.

Σας λένε τίποτα αναψυκτικά όπως η Crystal Pepsi και η New Coke; Πιθανότατα όχι…

Crystal Pepsi

Προσπαθώντας να ανέβει στο άρμα των καθαρότερων αναψυκτικών εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Pepsi παρουσίασε τη δική της εκδοχή το 1992. Και το όνομα αυτής; Crystal Pepsi. Το προϊόν δεν περιείχε καφεΐνη, μοιάζοντας πιο υγιεινό από τις παραδοσιακές φόρμουλες.

Το πράγμα ξεκίνησε καλά, τόσο καλά που πυροδότησε και τη βεβιασμένη απάντηση της Coca-Cola, την Tab Clear. Καμιά τους δεν περίμενε ωστόσο λίγο καιρό να δει την απήχηση του αναψυκτικού, καθώς μέχρι το 1993 η Crystal Pepsi ήταν παρελθόν. Την πήραν, τη δοκίμασαν και την ξανάβαλαν στο στόμα τους.

New Coke

Η διαβόητη New Coke παραμένει το καλύτερο παράδειγμα γιατί δεν πειράζεις ποτέ τη συνταγή της επιτυχίας. Η επανασχεδιασμένη φόρμουλα της κλασικής Coca-Cola κυκλοφόρησε το 1985 για να αντιπαρατεθεί με την Pepsi που σάρωνε. Μόνο που ο κόσμος εξεγέρθηκε. Πραγματικά! Ήταν τέτοια η λαϊκή κατακραυγή που η Coca-Cola επανέφερε στην αγορά το αυθεντικό προϊόν σε λιγότερο από 3 μήνες.

Η New Coke πωλούνταν σε μερικές αγορές ως το 2002 με νέο όνομα (Coke II), ενώ γνώρισε και μια πρόσφατη αναβίωση χάρη στο… Netflix. Για να δέσει με την πετυχημένη σειρά του «Stranger Things», η Coca-Cola επανέφερε τη New Coke στην αγορά τον Ιούνιο του 2019, προσωρινά όμως. Όπως υποσχέθηκε…

Sprite Remix

Άλλο ένα προϊόν της Coca-Cola που αναδύθηκε μαγικά το 2003, απέκτησε γρήγορα ένα καλό και φανατικό κοινό. Η εταιρία επέκτεινε μάλιστα την γκάμα του πειραγμένου Sprite δύο φορές μέσα στην επόμενη διετία, θεωρώντας πως είχε πιάσει την καλή. Δεν είχε.

Εξαφανίστηκε από τα ράφια των ΗΠΑ το 2005! Συνέχισε να πωλείται σε μερικές περιφερειακές αγορές και τον Απρίλιο του 2016 επανεμφανίστηκε ξανά, και πάλι για περιορισμένο χρονικό διάστημα…

Coca-Cola BlāK

Η Coca-Cola με γεύση καφέ εμφανίστηκε αρχικά στη Γαλλία, πριν περάσει και στον υπόλοιπο κόσμο το 2006. Η αμερικανική εκδοχή (φρουκτόζη και ασπαρτάμη αντί για ζάχαρη) ήταν μάλιστα τελείως διαφορετική από την BlāK που κυκλοφορούσε στον υπόλοιπο κόσμο, λες και ήταν ολότελα διαφορετικές γεύσεις.

Στους Αμερικανούς δεν άρεσε καθόλου και το 2008 ήταν ώρα να φύγει από τα ράφια. Η Coca-Cola συνέχισε πάντως τους πειραματισμούς γεύσης με τον καφέ μέσω της Coke With Coffee, που πωλείται μέχρι και σήμερα σε κάποιες αγορές. Όχι όμως στις ΗΠΑ…

Pepsi Blue

Η Pepsi Blue κυκλοφόρησε το 2002 ως απάντηση στην Vanilla Coke της Coca-Cola. Είχε γεύση μούρου, ήταν ζαχαρώδης και… μπλε, πολύ μπλε. Τόσο μπλε που αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν μια χρωστική που απαγορευόταν σε αρκετές χώρες!

Σταμάτησε άρον άρον το 2004 και πλέον είναι συλλεκτική…