Παρά την απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου να καταδικάσει σε ποινή φυλάκισης τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς και να μην έχει το δικαίωμα να καταλάβει δημόσια θέση, ο ηγέτης της κεντροαριστεράς κατά πάσα πιθανότητα θα βρει για ακόμη μία φορά τη δυνατότητα να παρακάμψει το δικαστικό σύστημα.

Χθες το Εφετείου του Μιλάνου επικύρωσε την πρωτόδικη καταδίκη σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση του Καβαλιέρε και του στέρησε το δικαίωμα να καταλάβει οποιαδήποτε δημόσια θέση.

Ο Μπερλουσκόνι φυσικά αρνείται τις κατηγορίες και οι δικηγόροι του έχουν επανειλημμένως υποστηρίξει ότι οι δικαστές του Μιλάνου είναι προκατειλημμένοι απέναντι στον πελάτη τους.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να ασκήσει έφεση, αλλά έως τότε τα αδικήματα θα έχουν παραγραφεί, οπότε οι πιθανότητες να πάει φυλακή ο Καβαλιέρε είναι ελάχιστες.

Βέβαια, η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί χτύπημα για το «Λαό της Ελευθερίας» του Μπερλουσκόνι που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον κεντροαριστερό, Ενρίκο Λέττα. Ενώ αρκετά στελέχη του κόμματος, ανάμεσά τους το νούμερο δύο του Λαού της Ελευθερίας, Αντζελίνο Αλφάνο, συμμετέχουν στο συνασπισμό ως υπουργοί.

Οι δικηγόροι του Μπερλουσκόνι πάντως διαψεύδουν ότι η ετυμηγορία του δικαστηρίου θα δημιουργήσει πρόβλημα στη νέα ιταλική κυβέρνηση.