Αντιδράσεις προκάλεσε ένα «σχέδιο αλληλεγγύης κατά της οικονομικής κρίσης», που παρουσίασε στο Πομιλιάνο Ντ’ Άρκο, κοντά στην Νάπολη, ένας 46χρονος ασφαλιστής, ο Φελίτσε Ρομάνο.

Μετά την αυτοκτονία ενός 60χρονου αντιπροσώπου φαρμακευτικής εταιρίας που είχε χάσει πρόσφατα την δουλειά του, ο Ρομάνο αποφάσισε να ζητήσει από τους συμπολίτες του να συμμετέχουν σε μια συλλογική προσπάθεια ώστε να περιοριστούν οι τραγικές συνέπειες της αυξανόμενης ανεργίας και οικονομικής ύφεσης.

Η πρωτοβουλία φέρει το όνομα «Όχι άλλες αυτοκτονίες, υιοθέτησε έναν πολίτη» και στόχο έχει να αυξηθεί η απασχόληση στην περιοχή. Ζητείται από τις επιχειρήσεις στο Πομιλιάνο, να προσφέρουν κάποια μορφή εργασίας σε όσους κατοίκους έχασαν την δουλειά τους και βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης ένδειας.

«Τις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσει ένας ειδικός ιστότοπος… προς το παρόν φέρνουμε προσωπικά σε επαφή εργοδότες και ανέργους», είπε ο Ρομάνο.

Ο Ιταλός ασφαλιστής επισήμανε «πολύς κόσμος, πλέον, δεν έχει χρήματα ούτε για να πληρώσει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος ή για να αγοράσει λίγο φαγητό».

«Δεδομένης της κατάστασης», συνέχισε ο Ρομάνο, «οποιαδήποτε δουλειά —ακόμη και χωρίς ένσημα— είναι ευπρόσδεκτη».

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει για δυο χρόνια έναν συνεργάτη στην μικρή ασφαλιστική αντιπροσωπεία του, «έστω κι αν στην πραγματικότητα, δεν είχε ανάγκη να αυξήσει τον αριθμό των υπαλλήλων του».

Σχολιαστές υπογραμμίζουν ωστόσο ότι, εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι αμφισβητήσιμο ως επικίνδυνο να προτείνεται, ως «ύστατη λύση» η μαύρη εργασία. Ιδίως σε περιοχές όπως η νότια Ιταλία, όπου τα δικαιώματα των εργαζομένων συχνά δεν τυχαίνουν απόλυτου σεβασμού.

«Προσωπικά φυσικά παροτρύνω όλους τους εργοδότες να προσφέρουν νόμιμη απασχόληση», απάντησε στο επιχείρημα αυτό ο Φελίτσε Ρομάνο.