Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε σήμερα την ανάληψη της πρωθυπουργίας στην Ιταλίας από τον Ενρίκο Λέτα, ζητώντας του να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν από τον προκάτοχό του Μάριο Μόντι, ο οποίος όμως αποδοκιμάστηκε από τους ψηφοφόρους στις ιταλικές εκλογές.

«Είμαι σίγουρος ότι μπορώ να υπολογίζω στη δέσμευσή σας να συνεχίσετε τη διαδικασία των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων ώστε εμείς, οι Ευρωπαίοι, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κρίσης για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης», ανέφερε ο Μπαρόζο σε μήνυμά του προς τον Λέτα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε στην ιταλική Γερουσία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι σχέσεις μεταξύ της νέας ιταλικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι γόνιμες και εποικοδομητικές», πρόσθεσε ο Μπαρόζο.

Σε χθεσινή του ομιλία ο Λέτα διαβεβαίωσε ότι η Ιταλία θα σεβαστεί τις «δεσμεύσεις» της προς την Ε.Ε., αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα επιτρέψει τη χώρα του να έχει ένα μεγαλύτερο «περιθώριο ελιγμών» στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις οικονομικές πολιτικές για την οικονομική ανάκαμψη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής θα συναντηθεί με τον Λέτα την Πέμπτη το πρωί στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, συνεχάρη επίσης τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Επωφελήθηκε, μάλιστα, από την ευκαιρία αυτή για να επαναλάβει τις επικρίσεις του για τον «μονόδρομο της λιτότητας» η οποία, όπως είπε, «προκαλεί ασφυξία όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και σε πολλές χώρες της ευρωζώνης».

«Χρειάζονται επείγοντα μέτρα για να δοθεί οξυγόνο στην οικονομία και ελπίδα στους νέους ανθρώπους», τόνισε ο Σουλτς.