Τη βούληση του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) να υποστηρίξει μια «ισχυρή κυβέρνηση μακράς διάρκειας», υπογράμμισε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά τη συνάντηση που είχε με τον ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

«Δεν πρέπει να σχηματιστεί μια παροδική κυβέρνηση, αλλά να καταλήξουμε σε ένα σχήμα που να βασίζεται σε συμφωνία των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας», σημείωσε ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι: «Η κεντροδεξιά παράταξη πρόκειται να στηρίξει το πρόσωπο που θα επιλεγεί και θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Είμαστε υπέρ μιας κυβέρνησης αλλαγής, η οποία θα βασίζεται στην συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων», φέρονται ότι σημείωσαν οι εκπρόσωποι του κεντρώου κινήματος Επιλογή Πολιτών (SC) του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι στην δική τους συνάντηση με τον Ναπολιτάνο.

Η Λέγκα από την μεριά της, υπογράμμισε ότι «πρόκειται να παραμείνει στην αντιπολίτευση», και εξέφρασε την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο να αναλάβει πρωθυπουργός ο σοσιαλιστής Τζουλιάνο Αμάτο.

Το μικρό κόμμα Αριστερά και Ελευθερία του περιφερειάρχη του Μπάρι, Νίκι Βέντολα είπε «όχι» σε κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας με την συμμετοχή της κεντροδεξιάς.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) μετά την λήξη της συνεδρίαση της γραμματείας του, τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής στην νέα κυβέρνηση. Στην επίσημη απόφαση που εγκρίθηκε γίνεται αναφορά στην ανάγκη να συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση η οποία να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και να καταπολεμήσει την ανεργία. Το PD θέλει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση «με όποια στελέχη του θεωρηθούν χρήσιμα».

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο διαμέσου των κοινοβουλευτικών του εκπροσώπων, της Ρομπέρτας Λομπάρντι και του Βίτο Κρίμι, μετά την συνομιλία με τον νεοεκλεγέντα Ιταλό πρόεδρο κάνει γνωστό ότι «παραμένει η μόνη πραγματική αντιπολίτευση της χώρας».

«Δεν πρόκειται όμως να εναντιωθούμε από θέμα αρχής σε όλα τα μέτρα που θα προταθούν. Θα αποφασίζουμε κατά περίπτωση», πρόσθεσε η Λομπάρντι.

Κατά πληροφορίες που διαρρέουν από τα στρατηγεία των κομμάτων, μειώνονται οι πιθανότητες να δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον δήμαρχο της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι και τις περισσότερες πιθανότητες φέρεται ότι συγκεντρώνει ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε συνέδριο στο πανεπιστήμιο Σαντ’ Άννα της Πίζας, ο Αμάτο υπογράμμισε ότι «αν λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, δεν πρόκειται να επιβάλει φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, ούτε να προχωρήσει σε επιβολή φόρου στις μεγάλες περιουσίες».

Ο πρόεδρος Ναπολιτάνο αναμένεται να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης απόψε ή το αργότερο αύριο το πρωί.