Η κυβέρνηση της Ουκρανίας πέτυχε να απορριφθεί η πρόταση μομφής που κατέθεσε εναντίον της στη Βουλή η αντιπολίτευση, ένα αποτέλεσμα που επαναβεβαιώνει, όπως εκτιμούν παρατηρητές, την εξουσία του προέδρου της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Ακόμη και με την υποστήριξη ορισμένων μελών του κομμουνιστικού κόμματος της Ουκρανίας, παραδοσιακών συμμάχων του κυβερνώντος Κόμματος των Περιφερειών, η αντιπολίτευση κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 190 ψήφους από τις συνολικά 450. Απαιτούνταν τουλάχιστον 226 για να εγκριθεί η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μίκολα Αζάροφ.

Ο Αζάροφ είναι επί μακρόν σύμμαχος του Γιανούκοβιτς, ο οποίος τον είχε ονομάσει πρωθυπουργό αμέσως μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του 2010 και τον διόρισε εκ νέου στο θώκο αυτό τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το κόμμα του Γιανούκοβιτς, χάρη στην περιστασιακή υποστήριξη κομμουνιστών βουλευτών και ορισμένων ανεξάρτητων, διαθέτει την πλειοψηφία στη βουλή.

Ωστόσο οι αντίπαλοί του, που αναζωογονήθηκαν μετά τις νίκες τους στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2012, εμπόδιζαν το τελευταίο διάστημα με διάφορους τρόπους την λειτουργία της Βουλής.

Αυτόν τον μήνα πάντως το Κόμμα των Περιφερειών ανέκτησε τον έλεγχο επί του κοινοβουλίου, τερματίζοντας τον αποκλεισμό της αντιπολίτευσης με την διοργάνωση μιας συνεδρίασης σε άλλο κτίριο.

Παράλληλα, το κυβερνών κόμμα απέκρουσε μια προσπάθεια της αντιπολίτευσης να προκηρυχθούν δημοτικές εκλογές στο Κίεβο, που έλπιζε να κερδίσει, και επέτρεψε σε έναν μη εκλεγμένο, αλλά διορισμένο από τον Γιανούκοβιτς αξιωματούχο, να συνεχίσει να ασκεί την δημαρχία της πόλης.

Η διατήρηση του ελέγχου της βουλής χαρακτηρίζεται σημαντική για τον 62χρονο Γιανούκοβιτς, που ετοιμάζεται να διεκδικήσει μια δεύτερη 5ετή θητεία το 2015.