Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν υπογράμμισε σήμερα ότι η Βορειοαντλατική Συμμαχία είναι έτοιμη να διαδραματίσει το ρόλο της στην υλοποίηση συμφωνίας μεταξύ του Βελιγραδίου και Πρίστινας και ότι αναμένει η συμφωνία να επιτευχθεί πολύ γρήγορα.

«Το ΝΑΤΟ στηρίζει το διάλογο και είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε το ρόλο μας, εφ΄όσον επιτευχθεί συμφωνία» υπογράμμισε ο κ. Ράσμουσεν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ απέφυγε ωστόσο να απαντήσει αν η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα παράσχει εγγυήσεις, ώστε ο στρατός του Κοσόβου να μην βρίσκεται σε σερβικούς δήμους, που είναι ένα από τα βασικά αιτήματα της αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα και είπε μόνον ότι είναι σε «συνεχή επαφή» με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ συνεργάζονται και συντονίζουν τις κινήσεις τους» ανέφερε ο κ. Ράσμουσεν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που αφορούσε κυρίως την περιοδεία του στην Ασία.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δεν θέλησε να μιλήσει για τη σημερινή συνάντησή του στην έδρα της Συμμαχίας με μέλη της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της Σερβίας που βρίσκονται στις Βρυξέλλες για το διάλογο με την Πρίστινα.

Από την υπηρεσία ενημέρωσης του ΝΑΤΟ ανακοινώθηκε σε δημοσιογράφους ότι «η συνάντηση αυτή δεν ήταν επίσημου χαρακτήρα».