Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ επιβεβαίωσε σήμερα πως οι συνομιλίες με τους Podemos κατέρρευσαν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Σάντσεθ αναμένεται να μην εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης ούτε στον δεύτερο γύρο της διαδικασίας. «Δεν ήταν εφικτή η συμφωνία» δήλωσε στους βουλευτές λίγο πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Οι διαπραγματεύσεις με το κόμμα της άκρας αριστεράς, που θα επιτρέψουν στον Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, την πρώτη στην Ισπανία μετά τον θάνατο του Φράνκο, είχαν ουσιαστικά διακοπεί με τα δύο κόμματα να επιρρίπτουν το ένα στο άλλο την ευθύνη.

Η αποτυχία του Σάντσεθ σήμερα φέρνει την Ισπανία πιο κοντά στην προκήρυξη νέων εκλογών, για τέταρτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Νικητής των εκλογών του Απριλίου το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) συγκέντρωσε μόνο 123 έδρες σε σύνολο 350 και χρειάζεται απαραιτήτως συμμάχους για να παραμείνει στην εξουσία. Για να ορκιστεί πρωθυπουργός ο Σάντσεθ θα χρειαζόταν στη σημερινή ψηφοφορία απλή πλειοψηφία, αλλά για να το πετύχει αυτό είχε ανάγκη το Podemos και τις 40 έδρες του.