Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εμπλακεί στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στη χώρα για το θέμα της οπλοκατοχής, αποφεύγοντας να κρίνει εάν οι κάτοχοι όπλων έχουν το συνταγματικό δικαίωμα να τα βγάζουν από το σπίτι τους.

Οι δικαστές αποφάσισαν ότι δεν θα εξετάσουν καν την προσφυγή εναντίον ενός πολιτειακού νόμου της Νέας Υόρκης που απαιτεί από όσους θέλουν να φέρουν επάνω τους όπλα να αποδεικνύουν στις αρχές ότι υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο και να τους χορηγείται ειδική άδεια.

Οι κάτοχοι όπλων που αμφισβητούσαν το νόμο υποστηρίζουν ότι το Σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και δεν το περιορίζει στη φύλαξη ενός όπλου στο σπίτι.

Η άρνηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να εξετάσει την υπόθεση δεν σημαίνει πάντως ότι οι δικαστές δεν μπορούν να ασχοληθούν με το θέμα κάποια άλλη στιγμή.

Ο έλεγχος της οπλοκατοχής βρίσκεται στο επίκεντρο μιας εθνικής διαμάχης που ξέσπασε μετά την πολύνεκρη επίθεση στο δημοτικό σχολείο του Νιούταουν, στο Κονέκτικατ, πριν από τέσσερις μήνες, και την απόφαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να προωθήσει ένα νομοσχέδιο που θα περιορίζει το δικαίωμα στην κατοχή όπλων με απώτερο στόχο να περιοριστεί η βία.

Στη Γερουσία πρόκειται να ξεκινήσει συζήτηση του νομοσχεδίου που προβλέπει τη διεύρυνση των ελέγχων στους επίδοξους αγοραστές όπλων.