Η Ρωσία θα επενδύσει 1,6 τρισεκατομμύριο ρούβλια (39,6 δισεκατομμύρια ευρώ) στα διαστημικά της προγράμματα έως το 2020, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, καθιστώντας τον διαστημικό τομέα μια από τις προτεραιότητες της χώρας.

«Μεταξύ 2013 και 2020, σχεδόν 1,6 τρισεκατομμύρια ρούβλια θα δοθούν στα διαστημικά προγράμματα. Η ανάπτυξη του δυναμικού μας θα αποτελέσει στο μέλλον μια από της προτεραιότητες της πολιτικής του κράτους», δήλωσε κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις κατασκευής του κοσμοδρομίου Βοστότσνι, στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Η Ρωσία, η διαστημική βιομηχανία της οποίας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία της σοβιετικής εποχής, αντιμετώπισε τα τελευταία δύο χρόνια απανωτές ατυχίες, όπως ήταν οι αποτυχίες να τεθούν σε τροχιά επικοινωνιακοί δορυφόροι ή προβλήματα κατά την πρόσδεση στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ενός ρωσικού διαστημόπλοιου φορτίου Progress.

Ο πρόεδρος Πούτιν σε επικοινωνία του από το κοσμοδρόμιο Βοστότσνι με τα μέλη του πληρώματος του ΔΔΣ δήλωσε ότι η Ρωσία θα εκτοξεύσει τις πρώτες επανδρωμένες πτήσεις από το έδαφός της το 2018 από τη νέα βάση εκτόξευσης που θα χρησιμοποιηθεί για την εξερεύνηση της Σελήνης και του βαθέως διαστήματος. Ωστόσο οι εγκαταστάσεις θα λειτουργήσουν για τις μη επανδρωμένες εκτοξεύσεις το 2015.

«Εκφράζω την ελπίδα ότι οι εγκαταστάσεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν όχι μόνο από τους ειδικούς μας, αλλά από τους συναδέλφους μας από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες χώρες», είπε, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία, με αφορμή τη σημερινή 52η επέτειο της πρώτης πτήσης του Γιούρι Γκαγκάριν, με την οποία άρχισε η κούρσα του διαστήματος την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και γιορτάζεται στη Ρωσία ως Ημέρα Εξερεύνησης του Διαστήματος.